Prvi naučni skup o istoriji Bijeljine

U utorak 2. aprila 2024. godine u 11 časova u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske biće otvoren prvi naučni skup o istoriji Bijeljine – „Bijeljina u 20. vijeku”.

Prvi naučni skup o istoriji Bijeljine

Naučni skup organizuju Grad Bijeljina, Zvorničko-tuzlanska eparhija Srpske pravoslavne crkve, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzej Semberije i Savez opština i gradova Republike Srpske.

U radu naučnog skupa učestvovaće stručnjaci sa univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu, koji će predstaviti rezultate svojih istraživanja o raznim temama iz istorije Bijeljine u 20. vijeku, poput njenog pravnog i političkog položaja, finansiranja i funkcionisanja lokalne samouprave, djelovanja i stradanja Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, organizacije i ratovanja Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske... 

S obzirom na očiglednu potrebu da istorija Bijeljine i Semberije, kako u 20. vijeku, tako i u ranijim periodima, bude valjano istražena i opisana, u planu je organizovanje niza naučnih skupova, koji će biti održavani jednom godišnje. Krajnji rezultat planiranih aktivnosti trebalo bi da bude nekoliko zbornika u kojima će biti predstavljena istorije Bijeljine i Semberije, što bi moglo da preraste u naučni projekat izrade prigodne enciklopedije o ovom dijelu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

27°

  • 17:00

    27°C
  • 20:00

    24°C
  • 23:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

85 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

330 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 28. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI