Inspekcijski nadzori u matičnim službama

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u narednom periodu obaviće određeni broj inspekcijskih nadzora u matičnim kancelarijama, cijeneći vrijednost ovih podataka, mogućnost njihove zloupotrebe, te štete koja se može napraviti pojedincu.

Inspekcijski nadzori u matičnim službama

Predmet inspekcijskih nadzora biće pristup podacima u matičnim knjigama, od izdavanja izvoda i uvjerenja do vršenja uvida u njih, saopšteno je iz Agencije.

Osnovni princip i kod izdavanja izvoda i kod uvida jeste da se to dozvoljava licu na koje se podaci odnose, njegovom punomoćniku, članu njegove uže i šire porodice, usvojitelju ili staratelju.

U saopštenju se podsjeća da je jedna od obaveza matičnih kancelarija, kada je u pitanju zaštita ličnih podataka i da obezbijede mogućnost revizijskog postupanja.

Matične kancelarije su dužne obezbijediti da se naknadno može utvrditi ko je, kada i na osnovu čega obrađivao nečije lične podatke.

Svaki izdati izvod, odnosno odobreni uvid, te razmijenjeni podatak mora biti evidentiran na način da se može utvrditi zakonitost obrade.

Republika Srpska je 2009. godine usvojila Zakon o matičnim knjigama kojim se uređuju pitanja u vezi sa matičnim knjigama koje se vode o ličnim stanjima građana, a FBiH to je učinila 2012. godine u gotovo identičnom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA