Višković: Bezbjednost podignuta na viši nivo, ne smijemo se opustiti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je bezbjednost u Srpskoj već podignuta na viši nivo, ali i da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto na kojem treba razgovarati o toj temi.

Višković: Bezbjednost podignuta na viši nivo, ne smijemo se opustiti

Višković je rekao da je sa tim ciljem sazvana posebna sjednici parlamenta Srpske, na kojoj će poslanici sutra razmatrati aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Srpsku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"BiH trenutno nema saznanja o mogućim prijetnjama, ali ne smijemo se opustiti jer ima i ovdje radikalnih islamista koji čekaju priliku", rekao je Višković.

On je pozvao građane na opreznost i saradnju, te da, ukoliko imaju bilo kakve informacije o sumnjivim radnjama, prijave najbližoj policijskoj stanici, kako bi mogli reagovati na vrijeme.

Kada je riječ o ekonomskoj i finansijskoj situaciji u Srpskoj, Višković je istakao da je budžet likvidan i da se izvršavaju sve obaveze koje se odnose na penzije, socijalna davanja, naknade i drugo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Imamo određena kašnjenja u vezi sa grantovima, te to plaćamo sukcesivno i nijedan od tih grantova nije zaustavljen u potpunosti", napomenuo je Višković.

Komentarišući štrajk radnika u pravosuđu, on je napomenuo da je republički budžet usvojen prije nešto više od dva mjeseca, te da je u ovom trenutku teško planirati povećanje plata.

Višković smatra da se taj problem može riješiti sporazumom ili memorandumom, te onda donositi i određena zakonska rješenja u narednih godinu ili dvije, kao što je to učinjeno sa zahtjevima sindikata radnika u prosvjeti i kulturi za radnike sa visokom stručnom spremom.

Govoreći o odgovornosti u radu rukovodilaca javnih preduzeća, Višković je rekao da ostaje pri stavu da treba mijenjati određena zakonska rješenja kako bi se povećao nivo odgovornosti i discipline direktora tih preduzeća.

"Direktori javnih preduzeća su odgovorni nadzornom odboru, koji je odgovoran skupštini akcionara, te nigdje u zakonu nemate da, ako taj nadzorni odbor ne dobije prolaznu ocjenu za svoj rad od vlasnika, u slučaju javnih preduzeća Vlade Srpske, po automatizmu treba da bude smijenjeno kompletno rukovodstvo na čelu sa nadzornim odborom", naveo je Višković.

On je dodao da sličan problem predstavljaju i državni službenici koji dođu na posao te, iako ništa ne rade, ne mogu biti sankcionisani.

Višković je rekao za ATV da je cilj Vlade da napravi analizu rada javnih preduzeća, kao i da je od nezavisne stručne institucije dobio izvještaj o radu "Elektroprivrede Republike Srpske", koji će biti predstaljen i javnosti.

"Cilj nam je da to uradimo i u ostalim javnim preduzećima, u kabinetu predsjednika formirana je jedinica za nadzor javnih preduzeća i oni će od završnih računa za 2023. godinu krenuti sa analizama", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA