Radnici RiTe "Ugljevik" ostaju u štrajku, najavljuju protest u Banjaluci

Sindikat Rudnika i termoelektrane Ugljevik nastavlja štrajk, zaključeno je nakon što su radnicima predstavljeni rezultati jučerašnjih pregovora sa Elektroprivredom, koncesionarom "Komsar enerdži" i upravom firme. Najavljeni su i mirni protesti radnika, ispred resornog ministarstva u Banjaluci.

Radnici RiTe "Ugljevik" ostaju u štrajku, najavljuju protest u Banjaluci

Radnici RiTe Ugljevik nastavljaju štrajk. Kažu da neće odustati od svojih zahtjeva, a osnovni je da se obezbijede dovoljne količine uglja do 2050. godine i riješi sporna koncesije na ležište uglja "Ugljevik Istok 2". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ovdje sam za spas našeg rudnika koji postoji 125 godina. Preživio je mnoge ratove, nedaće, nedostatak mehanizacije... Borba je naša neprestana, biće jaka ali istrajaćemo u svojim zahtjevima - kazao je Bato Stanić, radnik RiTE Ugljevik.

Odvija se samo minimum procesa rada do ispunjenja zahtjeva.

Apeluje se na institucije da što prije rješavaju problem u Ugljeviku, da ne bi došao u pitanje rad termoelektrane i sistem Elektorprivrede.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Naši radnici žele miran protest u Banjaluci ispred zgrade ministarstva i o tome ćemo obavjestiti već sutra ministarstvo. Moramo se boriti svim raspoloživim sredstvima - rekao je Boban Benović, predsjednik Sindikata RiTE Ugljevik.

Radnici su se na ovo odlučili uprkos zaključku sa jučerašnjeg sastanka, da će se formirati radni tim koji će činiti predstavnici RiTE, kompanije Komsar i EPRS koji će imati rok do šest mjeseci, da se se potpiše novi sporazum o eksplaoataciji nalazišta uglja "Istok 2".

- Cilj nam je da bi došli do novog sporazuma koji definiše liniju razgraničenja i kojim je definisano da RiTE u slučaju da nedostaju dovoljne količune uglja može da uđe u koncesiono polje Komsara kako bi obezbjedili dodatne količine - naveo je Diko Cvijetinović, generalni direktor RiTE Ugljevik.

Cvijetinović je rekao da koncesioni ugovor omogućava eskploataciju 7,8 miliona tona uglja u komercijalne svrhe.

Preostalih 40 miliona neće moći koristiti u slučaju da ne izgrade termoelektranu tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA