Brojni stručnjaci na skupu u Bijeljini o rizicima od poplava (FOTO)

Panel-diskusija "U harmoniji sa prirodom - promjena pristupa upravljanju rizicima od poplava" okupila je u Bijeljini brojne stručnjake iz Srpske, Srbije, Velike Britanije i Holandije kako bi razmjenom znanja i iskustva unaprijedili ovu oblast i ukazali na savremene tehnološke koncepte takozvanih prirodom inspirisanih rješenja.

Brojni stručnjaci na skupu u Bijeljini o rizicima od poplava (FOTO)
FOTO: Srna

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić rekao je da su se na skupu okupili eminenti profesori i eksperti iz oblasti vodoprivrede jer su izražene klimatske promjene i potrebe za novim tehnologijama i rješenjima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Vlada, ali i struka trude se da isprate sve što se dešava u posljednjim godinama.
Srećni što i Srpska i Srbija imaju ljude na univerzitetima u Evropi, Rusiji i Americi koji su u toku sa trendovima i novim tehnologijama. Bilo bi šteta da to ne koristimo", rekao je Gavrić.

Kada je riječ o Drinskom nasipu, on je rekao da je nedavno počela izgradnje prve faze, poručujući da se neće odustati od njega.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Organizator skupa Nikola Stevanović rekao je da je poruka ovog okupljanja da se globalno sve više odstupa od tradicionalnih rješenja i da bi trebalo pratiti savremene, naučne i tehnološke koncepte koji podrazumijevaju takozvana prirodom inspirisana rješenja.

Predsjednik Međuvladinog hidrološkog programa Uneska za Srbiju Jovan Despotović podsjetio je na poplave 2010. i 2014. godine, te da je potrebno vidjeti da li Srpska i Srbija mogu da uključe neke savremene postupke i mjere u, kako kaže, saradnji sa prirodom.

Doktorand sa Univerziteta Heriot-Vat u Edinburgu u Škotskoj Martina Egedušević na današnjem skupu govorila je o tome kako rješenja mogu da se primijene u okviru lokalnih zajednica, ističući da ona koja su korištena devedesetih, pa čak i 2000. godina, ne mogu toliko da pomognu u smanjenju poplava.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović izrazio je zadovoljstvo što je grad domaćin ovog događaja, imajući u vidu da je u slivu dvije velike rijeke Drine i Save.

Skup je organizovalo Ministarstvo poroprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Etno-selu "Stanišić", a podržala Vlada Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA