Katolici širom svijeta obilježavaju Veliki petak: Dan sjećanja na stradanje Isusa Hrista

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak, dan kada se prisjećaju smrti Isusa Hrista, javlja Anadolija.

Katolici širom svijeta obilježavaju Veliki petak: Dan sjećanja na stradanje Isusa Hrista
FOTO: SAEED QAQ/ANADOLIJA

U susret Uskrsu, katolici i evangelisti na Veliki petak obilježavaju Isusovu smrt na krstu. U Crkvi je to jedini dan u godini kada nema mise, a u Evangelističkoj crkvi na taj se dan održava središnje uskrsno bogoslužje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema Bibliji, Pontije Pilat je naredio da se Isus muči i razapne u petak prije jevrejskog praznika Pasha,  zbog čega je Veliki petak posvećen uspomeni na njegovu muku i smrt.

Veliki petak smatra se najtužnijim danom – orgulje ne sviraju, oltar je bez krsta, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini. Istovremeno, na ovaj dan je strogi post.

Obilježavaju ga katolici, protestanti, anglikanci, pojedine pravoslavne i neke manje crkve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako Veliki petak ima notu žalosti, radost i nada takođe imaju svoje značenje i na ovaj dan, kao i na Cvjetnicu, prevladava misao o Hristovoj pobjedi.

– Na to ukazuje i crvena mučenička boja koja se koristi u bogosluženju i podsjeća na pobjedu koja mučeništvu daje smisao – navodi se.

Papa Franjo poslijepodne će predvoditi bogosluženje u bazilici svetog Petra, a naveče će učestovati na križnom putu u rimskom Koloseumu.

Evangeličke crkve održaće središnje uskrsno bogosluženje na Veliki petak naveče. Ove će godine, međutim, pravoslavni vjernici Uskrs slaviti 5. maja zbog korištenja drugog kalendara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA