Hitno riješiti pitanje nepokretne vojne imovine

  • BiH
  • 07. Feb 2013.

Politički lideri u BiH treba hitno da riješe pitanje nepokretne vojne imovine, odnosno njenog uknjiženja na BiH, ukoliko žele da zemlja dobije kandidatski status za članstvo u NATO, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Alijanse Anders fog Rasmusen.

Hitno riješiti pitanje nepokretne vojne imovine

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Rasmusen je podsjetio da su politički lideri u BiH prije godinu dana usvojili sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini i istakao da je sada krajnje vrijeme da pokažu političku volju i taj dogovor pretoče u djelo.

"BiH će biti odobren Akcioni plan za članstvo /MAP/ čim riješi pitanje vojne imovine, odnosno uknjiži perspektivne lokacije, poput kasarni, poligona ili pisti, kao državnu imovinu", ponovio je Rasmusen.

Prema njegovim riječima, to je neophodno kao prvi korak, nakon čega preostali dio perspektivne vojne imovine treba da bude dodijeljen entitetima, kantonima i opštinama u BiH.

"BiH i njeni građani imaće višestruku korist od članstva u NATO, jer to donosi bezbjednost, povoljne uslove za strane investicije, nova radna mjesta, kao i veće šanse za ekonomski prosperitet", rekao je Rasmusen.

On je dodao da NATO podržava i pomaže transformaciji regiona ka evroatlantskim integracijama, pa tako i BiH s ciljem zadovoljavanja interesa građana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je Rasmusen pozdravio reformu Oružanih snaga BiH.

"BiH je postala ozbiljan partner NATO u mirovnim misijama u svijetu, a od Alijanse smo dobili i pohvale za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Avganistanu", dodao je Radmanović.

On je potvrdio da dva problema stoje na putu BiH ka NATO. Prema njegovim riječima, to je NATO skepticizam u Republici Srpskoj, te rješavanje pitanja vojne imovine u BiH, kao glavnog uslova za MAP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI