Podrška, razumijevanje i zajedništvo: Obilježen Svjetski dan autizma u OŠ "Dvorovi"

Danas je u OŠ "Dvorovi" u Dvorovima svečano obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, koji se tradicionalno obilježava svake godine drugog aprila.

Podrška, razumijevanje i zajedništvo: Obilježen Svjetski dan autizma u OŠ "Dvorovi"

Autizam je složeni spektar različitosti, sposobnosti i vještina. On predstavlja neurorazvojni poremećaj koji se manifestuje već do treće godine života. Ključne karakteristike obuhvataju slabo razvijene socijalne interakcije i komunikacijske sposobnosti, kao i prisustvo ograničenih i ponavljajućih obrazaca ponašanja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U znak podrške i poštovanja prema osobama sa autizmom, škola je pozvala svoje učenike da nose plave majice, simbol ovog značajnog dana. Defektolog škole je organizovala radionice za učenike drugog razreda, kao i predavanja za učenike osmog razreda, s ciljem podizanja svijesti o autizmu.

Učenici petog razreda su se aktivno uključili u program, recitovanjem prijateljskih pjesama i izvođenjem dva dramska igrokaza koji su tematski vezani za školski život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Posebno emotivan trenutak bio je dolazak majke dječaka sa autizmom, koji je pohađao ovu školu. Kroz njen iskreni prikaz svakodnevnog života sa autističnim djetetom, prisutni su imali priliku da bolje razumiju izazove s kojima se susreću osobe sa autizmom, kao i važnost podrške i prihvatanja različitosti u društvu.

Direktor škole, Čedo Janković, istakao je da je cilj današnjeg obilježavanja bio naglasiti ne samo ograničenja, već i potencijale osoba sa autizmom, te promovisati njihovu ravnopravnost u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA