Amidžić: Nije udovoljeno zahtjevu CIK-a koji proizilazi iz nametanja izmjena izbornog zakona

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara nije udovoljilo zahtjevu Centralne izborne komisije /CIK/ BiH koji proizilazi iz nametanja izmjena Izbornog zakona o Zakona o finansiranju institucija BiH, te nije odobrilo tražena 33,6 miliona već 7,4 miliona KM, izjavio je resorni ministar Srđan Amidžić.

Amidžić: Nije udovoljeno zahtjevu CIK-a koji proizilazi iz nametanja izmjena izbornog zakona

Amidžić je pojasnio da je nametnutim izmjenama Ministarstvo finansija i trezora dužno u potpunosti udovoljiti budžetskom zahtjevu CIK BiH koji je za 2024. godinu iznosio 33.658.000 KM jer je toliko potrebno ako bi se udovoljilo onima koji bi da sprovedu odluke Kristijana Šmita. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"U instrukciji o privremenom finansiranju obezbijeđeno je 7.418.000 KM što je iznos koji je definisan godinama unazad na osnovu ranije donesenih zakona i, još jednom podvlačim, ne uvažava zahtjeve definisane kroz neprihvatljiva nametanja ili izmjene zakona", istakao je Amidžić.

On je napomenuo da kao čovjek i kao ministar finansija i trezora u Savjetu ministara ponosno stoji iza svake odluke i stavova institucija Republike Srpske.

"Istovremeno, moramo uvažavati činjenicu da ljudi u Federaciji BiH /FBiH/ imaju drugačije stavove i spremnost da bespogovorno prihvataju volju pojedinca, te je na ovaj način samo omogućeno da CIK BiH može sprovesti izbore u FBiH", precizirao je Amidžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je rekao kako ne želi, niti misli da ima pravo da ljudima u FBiH uskratim njihovo pravo da biraju i budu izabrani.

Amidžić, koji je i generalni sekretar SNSD-a, poručio je da ne želi da se bavi članovima SDS-a, ali smatra da bi bilo lijepo da se makar jednom referišu na Šmita i ambasadore koji su neprijateljski nastrojeni prema Srpskoj.

Iako su, kako kaže, komentari došli od SDS-ove Aleksandre Pandurević, Amidžić ne želi puno da se bavim članovima SDS-a "koji su u velikom problemu nakon najnovijeg udara američke administracije i blokade računa".

"Samo bih poručio da bi bilo lijepo, za promjenu, da počnu čitati i da se makar jednom referišu na Šmita i ambasadore koji su neprijateljski nastrojeni prema Republici Srpskoj, pa da osude njihovo ponašanje, a ne da se konstantno bave SNSD-om i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom", istakao je Amidžić.

Nažalost, dodao je, stiče se dojam da kolegama koje se pokušavaju baviti opozicionim političkim radom u Republici Srpskoj uopšte ne smeta činjenica da pojedinac želi nametati zakone i pravila po kojima će živjeti jedan čitav narod, pa i oni sami.

On je podsjetio kako je predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić izjavila da je nametnutim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a BiH stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i primjena određenih pilot-projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, te da će morati tražiti dodatna sredstva.

Ali, dodao je, Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara nije pozitivno odgovorilo na zahtjev od 33.658.000 KM već je odobrilo sredstva dovoljna da se izborni proces provodi po pravilima kao do sada."Želim vjerovati da će doći vrijeme kada će kolege iz opozicije uspjeti prevazići lične frustracije i mržnju prema pojedincima, a sve s ciljem kako bi nekada vidjeli interes naroda koji živi u Republici Srpskoj, te skupili političke hrabrosti da se usprotive stalnim nametanjima sa strane", zaključio je Amidžić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA