Slovenačke sudije ponovo organizovale jednosatni prekid rada zbog malih plata

Sudije iz slovenačkog pravosuđa danas su ponovo obustavile rad u trajanju od jednog sata, poručivši da je prošlo 90 dana od isteka roka za sprovođenje odluke Ustavnog suda o povećanju njihovih plata.

Slovenačke sudije ponovo organizovale jednosatni prekid rada zbog malih plata
FOTO: Glas Srpske

Tim povodom su sudije iz Celja i okoline održale i protestni skup, kako bi dodatno podigle svjest javnosti o radu sudija, prenijela je STA. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Agencija napominje da je slovenačka vlada do 3. januara trebalo da realizuje odluku najvišeg suda Slovenije o preniskim platama sudija, zato što to predstavlja “kršenje principa nezavisnosti pravosuđa i podijele vlasti”.

Kabinet predsjednika vlade Roberta Goloba reagovao je na današnji razvoj događaja informacijom o tome da je premijer sazvao sastanak sa zvaničnikom pravosuđa za ovaj petak, “kako bi u konstruktivnom dijalogu bilo pronađeno koordinisano rješenje za što skoriju implementaciju odluke Ustavnog suda”.

Sudije se već mjesecima bave ovim pitanjem, kada su podnijele na stotine odštetnih zahtjeva Državnom tužilaštvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaposleni u pravosuđu su protestovali u nekoliko navrata, a takođe su održali dvonedeljni štrajk u januaru, svodeći svoj rad uglavnom na hitne slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA