Bolesti trećeg svijeta haraju u BiH

Nedavna pojava epidemija žutice i šuge u BiH, bolesti karakterističnih za siromašne zemlje trećeg svijeta, pokazuje da je stepen osnovne higijene u BiH na krajnje niskom nivou, slažu se stručnjaci.

Bolesti trećeg svijeta haraju u BiH

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da nije neuobičajeno da se ova oboljenja jave u ovo doba godine i da je osnovni uzrok pojave slaba lična higijena.

"Ovim virusima posebno odgovara ovo vrijeme, zima, kada se boravi više u toplom, zatvorenom prostoru pa se virusi lakše šire. Moram naglasiti da su i žutica i šuga stanja koja su indikator veoma niskog higijenskog standarda", istakla je Ravlija.

Ona je naglasila da je veoma bitno da oni ljudi kod kojih se pojavi ovaj slučaj moraju svi kolektivno da se liječe, jer se zaraza prenosi kontaktom, odnosno dodirom ili, na primjer, zajedničkom posteljinom i odjećom.

"Vrlo je bitno da se odmah jave ljekaru ako se posumnja u bolest. Nakon toga moraju da se pridržavaju propisane terapije, kako bi se zaustavilo dalje širenje", navela je Ravlija.

Ovim oboljenjima pogoduju loši uslovi življenja i to skučen prostor, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovi i niska opšta i zdravstvena kultura.

"Ne možemo govoriti o epidemiji širih razmjera, to bi se moglo desiti ako bi virus došao u vodu, ali teško je da do toga dođe. Kada je u pitanju šarlah, koji je nedavno evidentiran, to je sezonsko oboljenje i normalan je za ovo doba godine", poručila je Ravlija.

Ona je pojasnila da je šuga stanje koja se manifestuje osipom i upornim svrabom. Trenutno najviše oboljelih od šuge ima u Hercegovini i u Tuzlanskom kantonu.

"U FBiH je u januaru registrovano 60 oboljelih lica, a u toku čitave prošle godine oko 800. Na primjer, ranijih godina ukupan broj oboljelih iznosio je oko 400", istakla je Ravlija.

Zoran Dakić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, složio se da je higijenski standard u našoj zemlji veoma nizak i da će trebati mnogo vremena da se ta ukupna slika poboljša.

"Iako je posljednjih dana nivo higijene u školama i vrtićima poboljšan, mnogo vremena će trebati da tako ostane konstantno. Mi smo završili dezinfekciju obrazovanih ustanova u Semberiji i možemo reći da je stanje zasad nepromijenjeno i broj oboljelih je i dalje 26", kazao je Dakić.

Iako je epidemija žutice aktuelna već nekoliko dana, pojedine nadležne institucije još se nisu uključile u taj problem

. Tako u Institutu za javno zdravstvo RS danas nismo uspjeli dobiti odgovor da li ova institucija preduzima neke mjere kako bi situacija s aktuelnim epidemijama bila stavljena pod kontrolu, jer su, kako nam je rečeno u Službi za informisanje, svi nadležni bili na sastancima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA