Mazalica o ogromnim profitima marketa „Odavno je poznato da se strani trgovački lanci ponašaju bahato“

Republika Srpska treba da razdvoji domaće od onih trgovačkih lanaca koji dominantno favorizuju i plasiraju strane proizvode, a domaćim proizvođačima ugrožavaju likvidnost.

Mazalica o ogromnim profitima marketa „Odavno je poznato da se strani trgovački lanci ponašaju bahato“
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To za Srpskainfo kaže poslanik SNSD u Narodnoj skupštini, Srđan Mazalica, komentarišući rezulate istraživanja koje smo objavili. A koje pokazuje da veliki trgovački lanci u BiH imaju skoro duplo veću profitnu stopu u Srpskoj nego oni u zemljama u okruženju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Primjera radi, tuzlanski „Bingo“ je sa profitnom stopom od 7,3 odsto ostvario dobit od 117.125.912 KM, od ukupnog prihoda od 1.603.360.887 KM.

Njega prati i “Robot” sa profitnom stopom od 4,82 procenta gdje je dobit bila 11.480.901 KM, a ukupni prihodi 237.930.073 KM.

Poređenja radi, u Srbiji je prvi „Delez“ sa profitnom stopom od 4,9 odsto, koliko otprilike ima i „Lidl“ u Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Odavno je poznato da se strani trgovački lanci ponašaju bahato, i ne samo sa visokim maržama, već i visokim cijenama zakupa prostora, kao i ponižavajućim uslovima za pristup domaćih proizvođača u marketima. Iz tog razloga, namirnice kupujem isključivo u domaćim marketima. Dakle, tu bih svakako razdvojio marže onih koji iznajmljuju prostor od onih koji zapošljavaju radnike i omogućavaju prodaju domaćih proizvoda. Republika Srpska treba da razdvoji domaće od onih trgovačkih lanaca koji dominantno favorizuju i plasiraju strane proizvode, a domaćim proizvođačima ugrožavaju likvidnost – kaže Mazalica.

Naravno, dodaje on, da ne možemo favorizovati domaće u odnosu na strane, ali bi ipak trebalo naći odgovarajući kriterijum koji bi uvažio ovu razliku, poput broja radnika, izmirene obaveze prema dobavljačima i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA