Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila i presudne su za sigurnost. Obaveza zimske opreme završila se 1. aprila.

Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti

Sada će većina, ako već nije, promijeniti zimske gume na svojim limenim ljubimcima. No, neki baš i ne mare za to, pa ljeti ostavljaju zimske gume, zimi pak voze ljetne, a neki koriste i popularne univerzalne gume. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Portal "Danas.hr" pitao je saobraćajne stručnjake kako se gume ponašaju na cesti, ali i kako se odgovorno ponašati i ne dovoditi sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

"Ljetne gume su puno bolje od zimskih na svim temperaturama preko + 7 stepeni. Čim raste temperatura na više, to su gume lošije, jer one su mekane i one se 'otapaju'. Postaju premekane. Kod nekakvih gradskih vožnji pri malim brzinama i gdje nema puno zagrijavanja i nema puno naglog motanja volanom, zimske gume nisu toliko loše, do nekih brzina do 80 kilometara na sat", kazao je za "Danas.hr" Goran Husinec.

Ali, problem nastaje kod velikih brzina ako se vozimo na zimskim gumama po ljeti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Kod takvih brzina gdje se gume jako griju, recimo kod jakih krivina, tj. brzih prolaska kroz krivine, tu se zimska guma pregrijava i ona se krene klizati. Kada se pregrije postane skliska", dodaje.

Tačnije, kada je asfalt jako vruć guma popušta i kliže se.

Univerzalne gume

"To je zadnjih godina naziv izmišljen, univerzalne gume. Univerzalne gume u principu ne postoje, to je jedan tako naziv koji su trgovci izmislili za zimske gume koje imaju malo manje lamelica i malo više mješavine s ljetnim gumama. Pa su onda rekli neka to budu univerzalne gume i to bi mogli nazvati na hladnom su malo bolje od ljetnih, a na vrućem su malo bolje od zimskih. Ali one nikada nisu dobre. One niti po ljeti niti po zimi nemaju neka vrhunska svojstva", mišljenja je Husinec.

Husinec dodaje da su to gume za neka područja gdje snijega baš i nema, gdje je malo zime, te za one ljude koji se malo voze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

  • 11:00

    22°C
  • 14:00

    23°C
  • 17:00

    23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

317 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI