U BiH svaka druga mlada osoba živi sa roditeljima

U BiH oko 250.000 mladih do 35. godine živi s roditeljima ili jednostavnije rečeno, svaka druga mlada osoba. Jedan od razloga je nezaposlenost, ali i oni mladi koji rade ne mogu otplaćivati kredit i mjesečno za ratu davati 800 ili 1. 000 KM.

U BiH svaka druga mlada osoba živi sa roditeljima

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Evrope, BiH se ubraja među zemlje u kojima mladi najkasnije napuštaju roditeljski dom. Prije pet godina, naprimjer, u Mostaru ste za 100.000 KM mogli da kupite stan 50 do 60 kvadratnih metara. Danas za taj iznos jedva da možete kupiti manju garsonijeru. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mladima nedostižno

U posljednjih pet godina cijene nekretnina u Mostaru skočile su do 50 posto. Kvadratni metar stana u starogradnji, zavisno o lokaciji i stanju stana, kreće se od 2.000 do najviše 3.000 KM, a u novogradnji od 3.700 do 4.000 KM. Nedostatak novogradnje prethodnih godina i ograničena ponuda novih stambenih jedinica svakako su doprinijeli trendu trenutnog divljanja cijena nekretnina u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Zato je sve više onih koji rješenje vide u izgradnji kuće, čvrste ili montažne. Potražnja za montažnim kućama nikada nije bila veća zbog prihvatljive cijene kvadratnog metra i brze izgradnje, a kupci su uglavnom mladi bračni parovi, ali dobrim dijelom i ljudi iz dijaspore. A cijena je tri ili četiri puta niža u odnosu na stan. Kvadratini metar je od 800 do 1.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA