"Korona ugovori": Evo zašto prije spornih nabavki nije istraženo tržište

Direktor Branislav Zeljković donio mi je zahtjev Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske za hitnu nabavku termalnih kamera i rekao da krenem sa procesom realizacije, zbog čega nismo imali vremena da istražimo tržište BiH.

"Korona ugovori": Evo zašto prije spornih nabavki nije istraženo tržište

Izjavila je ovo u Okružnom sudu Radmila Barašin, koja je bila pomoćnik direktora u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZS) Branislava Zeljkovića kojem se sudi u predmetu "Korona ugovori" .  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U ovom slučaju na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. 

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Svjedočenje Barašin bilo je dosta konfuzno  i preopširno, te je pričala o stvarima koje nije ni pitana i odstupala je od  ranijih izjava, na šta ju je u nekoliko navrata upozorio predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, kao i tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Nekoliko puta ste ispitivani pred tužiocem na iste okolnosti kao i sada. Izjave vam se razlikuju, i ne znam da li je istina ono što ste pričali tada ili ovo što pričate sada – konstatovala je Tadić Stojisavljević tražeći od svjedoka da se izjasni koji je iskaz tačan.

Svjedok Barašin zbunjeno je reagovala na molbu tužioca, te istakla da su oba iskaza dobra i da ne vidi ništa sporno i konfuzno.

- Tačno je ono što sam rekla u tužilaštvu, ali i ovo što sada pričam. Samo sad imam više koncentracije da ispričam šta se dešavalo, dok sam u prvim svjedočenjima smatrala da treba samo suštinu da kažem – pojasnila je Barašin.

Prema njenim riječima, nakon što joj je Zeljković rekao da riješi problem nabavke termalnih kamera, ona je sačinila ugovor po hitnom postupku za nabavku 20 ručnih i šest stacionarnih kamera.

- Nakon što sam napravila ugovor sa firmom "ARMS sistemi", direktor Zeljković je isti potpisao, te sam ga proslijedila na protokol kako bi se što prije realizovala narudžba – rekla je Barašin.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević prekinula je svjedoka u izlaganju i upitala koliko inače treba da im stigne neka oprema, ako je za hitnoću potrebno 18 dana i da li je uopšte termalna kamera medicinska oprema.

- Jeste medicinska oprema, ali i nije. One su obuhvatale sve što može da izmjeri temperaturu kod građana, dakle, bile su u medicinske svrhe – pojasnila je Barašin i navela da im inače treba mjesec i više da nabave neku opremu, te da je rok u kojem su kamere isporučene i više nego dobar.

Njeno ispitivanje na današnjem ročištu nije okončano i biće nastavljeno na sljedećem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA