Lazarević: Rezoluciju pokrenule države koje nikada nisu oprostile Srbiji

Predstavnik nekadašnje specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Tobutski sokolovi" Aleksa Lazarević rekao je da se danas govori o rezoluciji koju su pokrenule države koje nikada nisu oprostile Srbiji oslobođenje od Turaka, Prvi i Drugi balkanski rat, kao i Drugi svjetski rat.

Lazarević: Rezoluciju pokrenule države koje nikada nisu oprostile Srbiji
FOTO: Fb/VojskaRepublikeSrpska

Lazarević je ocijenio da je najavljeno razmatranje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, čiji su inicijatori NJemačka i Ruanda, predstavlja
"genocid nad srpskim narodom".

"Srpski narod je uvijek učestvovao u oslobađanju svojih teritorija i bio je na strani država koje su se borile za pravdu istinu i oslobođenje", rekao je Lazarević novinarima u Bijeljini.

On navodi da zapadnoevropske zemlje, a prije svega NJemačka i Velika Britanija koje su počinile genocide na području svojih nekadašnjih kolonija u Africi, Indiji, Americi i Australiji, danas ne mogu pričati o rezoluciji i genocidu.

Lazarević ističe da NJemačka, koja je u Prvom i Drugom svjetskom ratu počinila strašan genocid, nije nikada pred Savjetom bezbjednosti bila kažnjena, nikada nije donesen neki dokument protiv nje i njenog naroda.

"Danas su evropske sile sve zemlje koje su direktno ili indirektno učestvovale u nacističkim okupacijama Evrope. Jedna NJemačka danas pokreće rezoluciju o genocidu, a po međunarodno-pravnim odnosima ne bi smjela da se miješa u pitanja bilo koje zemlje gdje je vršila genocid", rekao je Lazarević.

On je podsjetio da su narodi koji su služili svim okupatorima kroz istoriju, ponovo na strani istih tih okupatora.

Lazarević je rekao da, iako je muslimana, Hrvata, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu ubijeno oko 68.000, a Srba čak oko 835.000, nikada nije donesena rezolucija da je učinjen genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, kao ni u Prvom.

"Rezolucija, sve i da bude donijeta, nije pravno obavezujuća, ali bi njome srpski narod bio trajno obilježen kao `genocidan` što bi u budućnosti, u nekom narednom ratu, dalo razloge nekim silama da izvrše odmazdu", ocijenio je Lazarević.

Lazarević je pozvao sve političare Republike Srpske da budu jedinstveni u ovom izazovnom vremenu.

On je pozvao srpski narod Republike Srpske da se u četvrtak, 18. aprila, u 18.00 časova u Banjaluci okupe i da pokažu svima da su jedinstveni, protiv rata, da žele miran život. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA