Zašto trebate namjestiti krevet čim ustanete

Brojna su istraživanja pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

Zašto trebate namjestiti krevet čim ustanete
FOTO: DepositPhotos

Međutim, kada je riječ o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je "pametan" potez ostaviti krevet "razbarušen", odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Razlog su grinje. Te prostim okom nevidljive životinjice uzrok su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje je pogodno za njihovo razmnožavanje. Baš onakvo kakvo je u krevetu, ispod pokrivača.

Kako biste ih se riješili, barem jednim dijelom, dobra je odluka ostaviti "neuredan" krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svježem vazduhu i uginule. Upravo to opravdava i poteze naših majki i baka koje svakom prilikom posteljinu skidaju s kreveta i stavljaju na prozor ili balkon kako bi se "provjetrila", prenosi B92. 

Ako, kao i mnogi, nemate vremena ujutru da tražite mjesto gdje biste prostrli cijeli pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu "neurednu" kako biste se riješili barem dijela grinja, savejtuju stručnjaci i poručuju da, ako spavate goli, svakako mijenjajte posteljinu češće, barem dvaput nedjeljno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA