CIK BiH najavio za iduću sedmicu raspisivanje izbora

  • BiH
  • 29. Apr 2024.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH će na sjednici iduće sedmice utvrditi datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organe vlasti za koje se sprovode.

CIK BiH najavio za iduću sedmicu raspisivanje izbora

"Odluka će biti donesena u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH", saopšteno je iz CIK-a. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na istoj sjednici biće usvojeno i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine.

CIK podsjeća da svi eventualni kandidati, osim ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati.

Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i "trojke", koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, ali se to još nije desilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kristijan Šmit 26. marta je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, kako je to opravdao, s ciljem evropskih integracija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA