Milica Đorđević: Padavine i zahlađenje poslije dugog sušnog i toplog perioda

U Republici Srpskoj danas i sutra očekuju se jače padavine poslije dugog sušnog i toplog perioda, rekla je Srni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Milica Đorđević: Padavine i zahlađenje poslije dugog sušnog i toplog perioda
FOTO: Glas Srpske

Đorđevićeva je dodala i da će do kraja dana doći i do naglog zahlađenja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Govoreći o predstojećem periodu, Đorđevićeva je navela da sezonske prognoze najavljuju vrlo toplo ljeto, podsjetivši da je maksimalna temperatura vazduha izmjerena u Republici Srpskoj iznosila 43 stepena Celzijusova.

Ona je rekla da su glavni razlog vrlo toplog vremena i sve češće pojave ekstremnih vremenskih događaja klimatske promjene koje su vrlo izražene i u regionu.

Đorđevićeva je ukazala i da su jake oluje uobičajena pojava u regionu u proljeće i ljeto, te da su uslovljene visokom temperaturom vazduha i velikom količinom vlage.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"S obzirom da je zima bila vrlo topla i da je Sredozemlje vrlo toplo i bogato vlagom, svi uslovi za jake oluje su ispunjeni tako da je očekivana pojava jakih nepogoda i tokom ove godine", rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da od jeseni jača i uticaj klimatskog fenomena "El Ninjo" koji utiče na dodatni porast temperature vazduha, što je posebno izraženo od oktobra prošle godine.

Đorđevićeva je istakla i da su sve toplije zime postale ovdašnja realnost, a posljednji put je bilo hladna 2017. godine.

"Ova zima je bila posebno topla uz vrlo izražen manjak snježnih padavina. Sve toplije zime se očekuju i u budućnosti uz prolazno hladnije periode", rekla je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

23°

  • 11:00

    23°C
  • 14:00

    24°C
  • 17:00

    24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI