Grčki novinari započeli 24-časovni štrajk zbog niskih plata

Najveći sindikat novinara u Grčkoj ,Sindikat novinara Atinskih dnevnih novina (ESIEA), započeo je jutros u 5 časova jednodevni štrajk u svim medijskim sektorima koji će trajati do 5 ujutru u srijedu.

Grčki novinari započeli 24-časovni štrajk zbog niskih plata
FOTO: DepositPhotos

Radio i televizija nisu prenosile vijesti, a internet portali nisu ažurirali svoje veb stranice, a štrajk je bio od 5 ujutru u utorak do 5 ujutru u srijedu.
    
ESIEA je saopštila da je protiv "anarhičnih uslova rada i veoma niske plate".
    
U saopštenju sindikata se navodi da je odbijanje poslodavaca u privatnom sektoru da pristanu na kolektivne ugovore o radu „rezultovalo da radnici primaju oskudne plate“ koje su „nedovoljne za zadovoljavanje osnovnih porodičnih i ličnih potreba“, prenosi Dojče vele.
    
Sindikat je rekao da niske plate vrše pritisak na novinarstvo i novinare, a na kraju i na pouzdane i besplatne informacije, koje su "kamen temeljac demokratskog funkcionisanja".
    
Problem se pogoršava povećanjem inflacije. Atinski nedjeljnik To Vima procenio je da su cijene porasle za oko 37 odsto u posljednje dve godine.
    
Medijski štrajk dolazi dan prije 24-časovnih demonstracija Opšte konfederacije grčkih radnika (GSEE). Ovaj sindikat zahteva veće plate, povratak na kolektivno pregovaranje i mjere protiv povećanja troškova života.
    
Očekuje se da će akcija GSEE prvenstveno uticati na rad javnog prevoza, uz učešće radnika u štrajkovima u sektoru "generalno visoko do opšte". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA