SAD garantuju da nema smrtne kazne za Asanža

Sjedinjene Američke Države garantovale su Visokom sudu u Londonu da će Džulijan Asanž (52), osnivač WikiLeaksa, moći da se pozove na Prvi amandman ako bude izručen SAD i neće se suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja.

SAD garantuju da nema smrtne kazne za Asanža
FOTO: DepositPhotos

Uvjeravanja su bila posljednji preokret u produženoj pravnoj borbi oko izručenja Asanža, kojeg su Sjedinjene Države optužile za kršenje Zakona o špijunaži objavljivanjem povjerljivih dokumenata, prenosi "Danas". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ova diplomatska nota ne čini ništa da olakša ogroman stres naše porodice o njegovoj budućnosti, odnosno o njegovom očekivanju da će provesti ostatak svog života u izolaciji u američkom zatvoru zbog svog nagrađivanog novinarskog posla", rekla je Asanžova supruga Stela.

Džozef Bajden, američki predsjednik, rekao je 10. aprila da njegova administracija razmatra zahtjev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da se Asanž krivično goni zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata.

Povodom Bajdenove izjave Asanžova supruga Stela ocijenila je da se čini "da bi stvari mogle da krenu u pravom smjeru".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Asanž se suočava sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog 17 optužbi za špijunažu nakon što je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata prije oko 15 godina na svom portalu WikiLeaks.

Asanžove pristalice insistiraju na tome da je on novinar koji je razotkrio ratne zločine SAD u Iraku i Avganistanu, što je bilo u javnom interesu, i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD, kojim se garantuje sloboda govora, prenosi RTCG.

Visoki sud je u martu presudio da će, bez određenih američkih garancija, Asanžu biti dozvoljeno da podnese novu žalbu na ekstradiciju Sjedinjenim Državama zbog objavljivanja WikiLeaksa povjerljivih američkih vojnih informacija i diplomatskih depeša.

Ta uvjeravanja SAD da se Asanž može osloniti na svoje pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana na svom suđenju u SAD i da neće biti novih optužbi koje bi mogle dovesti do smrtne kazne, data su u roku koji je upravo istekao. 

U dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, navodi se da će Asanž moći da se osloni na Prvi amandman i da se "smrtna kazna neće tražiti niti izricati".

"Ova uvjeravanja su obavezujuća za sve pojedince sada ili u budućnosti kojima su delegirana ovlašćenja da odlučuju o ovim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Novo ročište na sudu biće održano u Londonu 20. maja, ali su Asanžovi advokati ranije opisali američke garancije date u drugim slučajevima kao da "nisu vrijedne papira na kojem su napisane".

Asanžova supruga Stela, sa kojom se oženio u londonskom zatvoru, rekla je da ta uvjeravanja nisu umanjila njihovu zabrinutost, opisujući ih kao "besramne obmane".

Bajdenovu izjavu od prošle nedjelje u kojoj je naveo da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog gonjenja Asanžov američki advokat opisao je kao ohrabrujuću.

Nejasno je kakav bi uticaj Bajden mogao imati na krivični slučaj, ali je "Wall Street Journal" objavio da su u toku rasprave o potencijalnom sporazumu o priznanju krivice, prenosi N1.

"Bajdenova administracija mora da odustane od ovog opasnog krivičnog gonjenja prije nego što bude prekasno", rekla je Stela Asanž. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 23:00

    16°C
  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    13°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

358 cm

Promjena: -3cm

Podaci ažurirani: 30. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI