Erupcija vulkana u Indoneziji: Zatvoren aerodrom, evakuisani mještani

Indonezija je zatvorila aerodrom u gradu Manadu, prijestonioci provincije Sjeverni Sulavezi, a evakuisano je više stotina ljudi zbog erupcije vulkana Ruang koji u proteklih nekoliko dana izbacuje lavu, stijene i pepeo.

Erupcija vulkana u Indoneziji: Zatvoren aerodrom, evakuisani mještani

Na ostrvu Ruang živi oko 838 stanovnika i većina je evakuisana na najbliže ostrvo Tagulandang. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlasti su proširile zonu evakuacije pošto je indonezijski Centar za vulkanologiju i ublažavanje geološkog rizika /PVMBG/ podigao stepen uzbune.

"Mogućnost nove erupcije veoma je visoka, tako da moramo ostati na oprezu", naglasio je zvaničnik agencije Desi Purnamasari.

Avio-kompanija "Er Azija" otkazala je letove sa devet aerodroma na istoku Malezije i Bruneja nakon što su vazduhoplovne vlasti upozorile na bezbjednosnu prijetnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lokalni zvaničnik Abdul Muhari rekao je da je blokirana zona od oko šest kilometara oko vulkana i da je izvršena evakuacija dodatnog broja stanovnika, od kojih su neki sa susjednog ostrva Tagulandang.

Zvaničnici upozoravaju i na rizik od cunamija ukoliko se dijelovi vulkana uruše u okean.

Indonezija se nalazi u takozvanom Pacifičkom vatrenom pojasu, području visoke seizmičke aktivnosti gdje se susreće više tektonskih ploča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA