Peter Stano: Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon

Peter Stano, portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost, izjavio je da od rukovodstva Republike Srpske očekuje da obustave zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima.

Peter Stano: Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon
FOTO: Arhiva

Stano u svojoj izjavi navodi da Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Podsjetio je da Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

"Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala", istakao je Stano.

On je naglasio da nakon prošlomjesečne odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Odluka Evropskog savjeta je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji", dodao je Stano.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je utvrđen dvni red sa šest tačaka, a poslanici su usvojili prijedlog da se o Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske raspravlja kao o posljednjoj tački dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA