Šapić: Granica danas ne postoji, startovala trka "Beograd-Banjaluka"

Na Trgu Republike u Beogradu danas je startovala 18. međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka", koju je svečano otvorio gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Šapić: Granica danas ne postoji, startovala trka "Beograd-Banjaluka"

Svečanom otvaranju trke, u kojoj je u današnjoj etapi 175 takmičara iz 40 zemalja iz Beograda krenulo put Bijeljine bez zadržavanja na graničnom prelazu Pavlovića most, prisustvovali su i ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor trke Vladimir Kuvalja.

Startu takmičenja prethodilo je intoniranje himni Srbije i Srpske, a Šapić je pozdravio učesnike i poželio im mnogo uspjeha, ističući da je ova manifestacija mnogo više od biciklističke trke.

"Trka je simbol spajanja našeg srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj. Najvažnije je da ova trka spaja dve zemlje u kojima živi isti narod. Takmičari prolaze granicu koja tokom ove trke ne postoji i koja za nas suštinski i ne postoji", rekao je Šapić.

On je naglasio da u Srbiji i Republici Srpskoj živi isti narod, zbog čega jedni drugima moraju da pomažu i da se čuvaju, naročito u momentu u kojem se nalaze.

"Ako danas ne pokažemo jedinstvo, postavlja se pitanje kad ćemo ga pokazati. Važno je da sve prođe u lepoj atmosferi, da pobedi najbolji i da nastavimo da negujemo ovu tradiciju, koja je izuzetno važna", rekao je Šapić.

Ambasador Vranješ ocijenio je da je ovo značajna manifestacija, koja povezuje Beograd i Banjaluku, ali ne samo u sportskom, nego i u nacionalnom smislu.

"Ovo je dokaz da kada je riječ o sportu, kulturi i svim drugim nepolitičkim sferama nema razlike između Srbije i Republike Srpske. Riječ je o jednom narodu, koji živi sa obje strane Drine i koji se jednako identifikuje sa svim simbolima", naglasio je Vranješ.

Prema njegovim riječima, ova trka je jedan od sportskih događaja koji na bazi simbola pokazuje da su Srbi povezani i da, bez obzira na trenutnu situaciju, granica u glavama srpskog stanovništva u suštini ne postoji.

Vranješ je ukazao da su ova trka i svi događaji koji se danas održavaju u Republici Srpskoj ili su sa njom povezani na istim talasnim dužinama, jednako kao i ljudi koji će danas u 18.00 časova da izađu na Trg Krajine da pošalju poruku o jedinstvu srpskog naroda i o snazi Republike Srpske i Srbije i da pokažu da među Srbima nema nikakvih razlika.

"Svi oni koji pokušavaju da među nama naprave razlike, treba da znaju da su njihovi pokušaji unaprijed osuđeni na propast", rekao je Vranješ uoči trke.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je ocijenio da trka pored sportskog aspekta na najbolji način promoviše Republiku Srpsku i Srbiju i njihove turističke i privredne potencijale, kulturu i tradiciju.

"Trka se ne zaustavlja na granici i to nam jasno pokazuje da u sportu, kulturi i nauci Republika Srpska i Srbija mogu da sarađuju, a da nam ne smetaju ni granični prelazi, niti bilo šta drugo", rekao je Cicović za Srnu.

Direktor trke Vladimir Kuvalja je objasnio da se simbolika trke "Beograd-Banjaluka" ogleda u spajanju Republike Srpske i Srbije kroz sport i rušenje granica.

"Današnjom etapom mi ćemo pokazati da je Republika Srpska prijateljska zemlja za sve koji je poštuju. Mi danas iz Beograda šaljemo poruku podrške i Republici Srpskoj i predsjedniku Miloradu Dodiku, koji se bori za naša prava", rekao je Kuvalja, koji se nada dobrim rezultatima ekipe Republike Srpske i njenih takmičara.

Učesnici trke okupljeni u 25 ekipa, nakon današnje etape od Beograda do Bijeljine takmičenje će nastaviti sutra dionicom od Zvornika do Vlasenice, a prekosutra od Višegrada do Jahorine.

Trka se završava u nedjelju, 21. aprila, etapom od Doboja do Banjaluke.

Međunarodnu biciklističku trku "Beograd-Banjaluka" organizuju biciklistički savezi Republike Srpske i Srbije u saradnji sa Biciklističkim klubom BSK iz Banjaluke.

Održavanje trke, čiji je ovogodišnji slogan "Srbija i Srpska zajedno" podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, kao i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 23:00

    14°C
  • 02:00

    13°C
  • 05:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

72 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI