Završena Obuka transformativnih politika za osam preduzeća iz BiH

Dodjelom certifikata učesnicama u srijedu je završen posljednji, peti modul Obuke transformativnih politika u okviru projekta "Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada".

Završena Obuka transformativnih politika za osam preduzeća iz BiH
FOTO: Ustupljena fotografija

U ovom projektu, koji provodi Fondacija Infohouse iz Sarajeva u saradnji sa Fondacijom "Lara" iz Bijeljine, a uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, učestvuje osam poslovnih subjekata: Sport Vision BIH, Telemach BH, JU Srednjoškolski centar Hadžići, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, Međunarodni Aerodrom Sarajevo, GS - Tvornica mašina Travnik, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i A.D. "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od decembra prošle godine, kada je obuka počela, učesnice su imale priliku da usvoje i nadograde znanja iz oblasti kao što su međunarodni standardi ljudskih prava i ljudskih prava žena, standardi dubinske analize i odgovornosti države, razumijevanje rodnih uloga i rodnih odnosa, rodne ravnopravnosti, ključnih mehanizama zaštite na međunarodnom, regionalnom i nacionalnon nivou.

Govorilo se i o ljudskim pravima u području rada, EU Direktivi o dužnoj pažnji za održivo poslovanje, rodno osjetljivim politikama upravljanja  i praksa u zemljama EU.

Posljednji, peti modul obuke bio je posvećena politikama i alatima za zaštitu od diskriminacije, uznemiravanja i polnog uznemiravanja kao i odgovornosti pravnih lica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ljudska prava na tržištu rada, a posebno ljudska prava zaposlenica, glavni su fokus projekta "Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada", a to je tema koja je u Bosni i Hercegovini prilično zapostavljena. Zvanična istraživanja pokazuju da su žene češće izložene rodno zasnovanoj diskriminaciji na poslu, manje su plaćene od muških kolega za isti posao, rade više od 90% neplaćenih poslova u domaćinstvima, nema ih u upravnim odborima, češće ih otpuštaju kada je kriza.

Cilj obuka bio je da unaprijedimo saznanja i svijest o rodnoj ravnopravnosti, naročito unutar kompanija, šta se može učiniti, koliko još prostora ima za unapređenje kao i da same kompanije rade na podizanju svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti, sprečavanja diskriminacije, uznemiravanja, uznemiravanja po osnovu pola i seksualnog uznemiravanja.

U nastavku projekta, poslovni subjekti će dobiti priliku da razviju integrativne i transformativne akcije (politike, protokole, mehanizme…) za rješavanje štetnih uticaja na radna ljudska prava, uporedo sa tim biće formirana Incijativa za dubinsku analizu ljudskih prava koju će činiti OCD, privredne komore, sindikati i drugi ključni akteri zainteresovani da doprinesu poboljšanju odgovornosti bosanskohercegovačkih preduzeća u poštovanju ljudskih prava na tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI