Kontaminanti u brašnu na domaćem tržištu: Otkrivena prekomjerna količina ohratoksina A koji šteti jetri

  • BiH
  • 19. Apr 2024.

Na tržište BiH isporučeno je raženo brašno iz Litvanije u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dozvoljene količine ohratoksina A, o čemu su obaviještene nadležne ispekcije, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Kontaminanti u brašnu na domaćem tržištu: Otkrivena prekomjerna količina ohratoksina A koji šteti jetri
FOTO: MONDO/BOJANA ZIMONJIĆ JELISAVAC

Riječ je o integralnom organskom raženom brašnu u pakovanju od 25 kilograma, čiji je proizvođač/izvoznik "Organikagro UAB" (ORGANICAGRO UAB) Vilnjus, lotovi "LT240014" i "LT240413". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj proizvod nije u skladu sa odredbama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, navodi se u saopštenju.

Informaciju o prisustvu mikotoksina Agencija je primila putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

"Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u BiH od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za bezbjednost hrane", navedeno je u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Agencije napominju da se ovo obavještenje odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Šta je ohratoksin?

Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao proizvod metabolizma plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium. Mikotoksini su sekundarni proizvodi metabolizma nekih vrsta plijesni i gljivica koji nastaju tokom njihovog rasta na različitim supstratima. Poznato je više od 100 000 različitih vrsta plijesni od kojih su neke višestruko korisne, a neke veoma štetne i opasne. Smatra se da 200-300 različitih vrsta plijesni stvaraju mikotoksine. Za rast i razvoj plijesni pogoduje vlaga i visoka temperatura.

Ohratoksin se može naći najšešće užitaricama, pasulju, kikirikiju, kafi, nekim vrstama začina, groždju, vinu. Različite su maksimalno dozvoljene količine ohratoksina u zavisnosti od vrste namirnica, pa tako na primjer u preradjenoj hrani na bazi žitarica MDK po važećem Pravilniku iznosi 0,5 mg/kg.

Ohratoksin A i C su toksičniji od B. Osnovno djelovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno djeluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost.

"Da bi se spriječilo zagadjenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvodjača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbjedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda", navodi Nevenka Stanojković, ljekar spec. higijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 11:00

    20°C
  • 14:00

    22°C
  • 17:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

61 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

349 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 02. May 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI