Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS

Poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema usvojenom Izbornom zakonu RS, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu BiH o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou.

Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS

"Većina u RS se prema Izbornom zakonu BiH ponaša kao da je švedski sto, jer uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju", kazao je Duratović za Fenu, prenose Nezavisne. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naglašava da je samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista, a da je Narodna skupština RS to zaboravila.

"Lokani izbori u RS su sada u pat poziciji. Ne može ih provesti ni CIK, jer je pitanje gdje će ih provesti, ako uzmemo u obzir da se izbori organiziraju u prostorijama koje su u vlasništvu gradova ili općina. Također, treba imenovati i ljude za biračke odbore, a gdje pronaći toliki broj ljudi ako nema učešće svih političkih opcija", upozorio je Duratović, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Kao rješenje vidi samo dogovor političkih stranaka na državnom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Komentarisao je i usvojeni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, navodeći da samo postojanje komisije nema smisla te da nije učestvovao u radu sjednice tokom te tačke.

"Tu komisiju kao sačinjavaju takozvani međunarodni eksperti koji nemaju pravo preispitivati činjenice koje su već utvrđene u 50 sudskih presuda u Hagu i Sudu BiH", kazao je Duratović.

Naglasio je da ne može ni njemački Bundestag formirati neku komisiju koja neće priznati holokaust jer smatra da je Međunarodni vojni sud u Nirnbergu radio pod pritiskom.

Duratović je poručio da većina u RS treba da prihvati prošlost kako bi krenuli naprijed, a ne da vlada strahom kako bi ostala na vlasti te da narodu ponude nešto pametnije od nacionalne retorike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

24°

  • 14:00

    24°C
  • 17:00

    21°C
  • 20:00

    17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

345 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 02. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI