U nedjelju obilježavanje 31 godine od bitke za Banj brdo

U Potrašu na Majevici i na groblju Pučile u Bijeljini, u nedjelju, 21. aprila, biće obilježena 31 godina od Bitke za Banj brdo, kada su poginula 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

U nedjelju obilježavanje 31 godine od bitke za Banj brdo

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je danas da su 21. aprila 1993. godine jake snage takozvane Armije BiH napale položaje Druge majevičke brigade i da su tom prilikom poginula 33 borca Vojske Republike Srpske.

"U njihovu slavu i čast i sjećanje na njihovu žrtvu i ove godine obilježićemo taj dan u Potrašu na Majevici i na groblju u Pučilama u 13.00 časova u Bijeljini", izjavio je novinarima Stevanović.

Prema njegovim riječima, u nedjelju u 18.00 časova u Sokolskom domu biće održana akademija koju Boračka organizacija zajednički organizuje sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka i djecom poginulih boraca.

Stevanović je naglasio da su borci dužni da kažu da ni poslije 31 godinu ne zaboravljaju saborce, borce koji su branili Majevicu.

"Branili su našu otadžbinu i, nažalost, neki su poginuli. Mi smo im vječno zahvalni i nikada ih nećemo i ne možemo zaboraviti", rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, i poslije 31 godinu od tih mučnih dešavanja u kojima se srpski narod borio za opstanak i da ima svoju teritoriju na kojoj će slobodno da živi, mnogi negiraju i žele da ukinu Republiku Srpsku i da srpski narod prikažu genocidnim. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA"Mi smo samo branili svoju otadžbinu, ali na nama je da govorimo istinu da smo se samo branili i da nikoga nismo napadali. Čin pogibije srpskih vojnika, koji su čuvali teritoriju i izginuli u mučkom napadu jakih neprijateljskih snaga, govori u prilog tome", rekao je Stevanović.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke lake pješadijske brigade Vlado Grabovičkić rekao je da je bolno prisjećanje na 21. april 1993. godine, treći dan po Vaskrsu, sjećanje na strašan zločin nad srpskim borcima koji su, isključivo, bili na svojoj teritoriji.

"Bili su u srpskim selima od Potraša do sela u Podmajevici, do Ugljevika. Tog dana su poginula naša 33 borca, a 32 su, što teže, što lakše ranjena, 10 zarobljeno. Sve se dešavalo za 10 do 12 sati u jednom danu", rekao je Grabovčić.

On je naveo da se i dan-danas kao nestao vodi jedan borac ovog bataljona, a jedan od boraca pokušao je da izvuče teško ranjenog saborca i pao je živ u ruke neprijatelju.

"Odveli su ga do obližnjeg potoka, zaklali, glavu odsjekli, a ta glava je odnesena u Teočak kao trofej. NJega smo pronašli pored tog potoka i sahranili ga bez glave", rekao je Grabovčić.

On je rekao da je jedan od zarobljenih boraca, čije je posmrtne ostatke nakon dva i po mjeseca lično pronašao, bio takođe bez glave, koju je našao pet-šest metara dalje u žbunju.

"Taj ritual odsijecanja glava apsolutno je poznat. Pošto sam i sa vozućkog ratišta, u crkvi smo od 21 ubijenog našli 17 bez glava i tako ih sahranili", rekao je Grabovčić.

On je podsjetio na niz zlodjela koje su muslimanske snake napravile, u tih nekoliko sati.

"Naše sanitetsko vozilo, po saznanju za ranjene oko komande upućeno je ka tom mjestu, da pruži pomoć ranjenicima. Neprijatelj je pucao na to vidno označeno sanitetsko vozilo, pri čemu su ubili vozača saniteta, a teško ranili jednog medicinara", rekao je Grabovčić.

On je dodao da je jedan od zarobljenih boraca odveden u privatni zatvor u Teočak, gdje je tučen, prebijen i kao zatvorenik svirepo ubijen.

Sin poginulog borca Milenko Milanović rekao je da će pomen herojima Odbrambeno-otadžbinskog rata biti održan na Majevici u Potrašu, u Crkvi Svetog Marka, a potom na gradskom groblju u Pučilama u 13.00 časova.

"Posebno želim da skrenem pažnju na akademiju pod nazivom `Čuvajmo naše heroje` u 18.00 časova u Sokolskom domu, a na kojoj će učestvovati djeca heroja koji su taj dan stradali i, što nam je posebno drago, imamo čak i unuka jednog od tih heroja", rekao je Milanović i pozvao građane da prisustvuju obilježavanju 31 godina od Bitke za Banj brdo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

24°

  • 14:00

    25°C
  • 17:00

    24°C
  • 20:00

    20°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

61 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

319 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 10:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI