Hoće li iko odgovarati za skandalozne greške pravosuđa?

  • BiH
  • 20. Apr 2024.

Gotovo nevjerovatne greške pravosuđa u BiH više skoro nikog ne iznenađuju, a sve se, ako i dođe do utvrđivanja odgovornosti, završava novčanom kaznom, odnosno odbijanjem od plate.

Hoće li iko odgovarati za skandalozne greške pravosuđa?
FOTO: Pixabay

Na primjer, prošlog mjeseca, primjer je zabilježen u slučaju "Dragičević". Naime, u predmetu u kojem su kriminalistički tehničari PU Banjaluka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optuženi za sprečavanje dokazivanja nastupila je zastara, te je sutkinja Radmila Medaković donijela odbijajuću presudu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sutkinja Medaković je na ročištu u Osnovnom sudu Banjaluka, nakon što je saopštila presudu, "očitala" svojevrsnu lekciju pravosuđu, uključujući zakonodavce koji su radili na izmjenama Krivičnog zakonika RS, drugostepeni sud, u konkretnom slučaju Okružni sud Banjaluka, ali i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Ona je posljednju odluku Okružnog suda Banjaluka iz decembra 2023. godine, kojom je drugi put ukinuta oslobađajuća presuda krim-tehničarima, nazvala licemjernom.

"Znali su da nastupa apsolutna zastara i da je nemoguće da se postupak završi", istakla je Medakovićeva, koja nije ostala dužna ni tužilaštvu, te je navela da i oni snose odgovornost što je u ovom predmetu nastupila zastara krivičnog gonjenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takođe u martu, Milenko Tomić (62), bokserski trener iz Bijeljine, optužen da je obljubio četrnaestogodišnjakinju koju je trenirao, osuđen je na 12 godina zatvora, ali je prethodno pobjegao iz kućnog pritvora, u koji ga je poslao Okružni sud u ovom gradu, a u kojem su se prethodno dešavale, najblaže rečeno, neobične situacije, zbog čega je ovaj sud oštro kritikovalo tamošnje tužilaštvo.

Novinar crne hronike iz Banjaluke Nikola Morača kaže da su posebno tužioci, a zatim i sudije,  u BiH zaštićeni kao bijeli medvjedi.

Podsjeća da je famoznim članom 87 Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH predviđeno da sudija ili tužilac ne može biti krivično gonjen, uhapšen ili zadržan u pritvoru, niti može odgovarati u građanskom postupku za mišljenja koja daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti.

"Kada imamo ovakve zakone, onda je svaka priča suvišna. Da li će u nekom disciplinskom postupku neki tužilac ili sudija ostati bez dijela svoje enormno visoke plate je smiješno i komentarisati. Sve je u BiH degradirano, svaka profesija, a posebno ona tužilačka. Toliko je primjera u kojima su svojim greškama spriječili pravdu da je to za Ginisovu knjigu rekorda", ističe Morača u izjavi za "Nezavisne".

Novinar Nebojša Tomašević kaže da nedostaci u istrazi, poput nedovoljno temeljnog vještačenja i nedostatka dokaza, dovode do padanja optužnica i presuda, ali i potkopavaju povjerenje u pravosudni sistem.

"Odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, koje kod nas očigledno nema, ključna je jer grijesi u radu treba da imaju posljedice. Olako uzimanje ovih pitanja i rad bez odgovornosti samo doprinose lošim istragama i malim kaznama, ili čak oslobađanjem krivih osoba ili optuživanjem nevinih", kaže Tomašević za "Nezavisne novine".

Advokat Mirko Dabić kaže da zastare najčešće nastupaju iz tri razloga - kada policajci ne urade svoj posao na vrijeme, kada tužilac, zbog zatrpanosti ili drugih razloga, ne stigne uraditi ono što je njegovo, ili kada sud kasno uradi svoja zaduženja.

"Da li tu ima odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija? To je već malo diskutabilno pitanje. Prema Zakonu o VSTS, nosioci pravosudnih funkcija imaju takozvani funkcionalni imunitet, što znači da oni ne mogu da odgovaraju za posao koji rade kao sudije, odnosno kao tužioci", kaže Dabić za "Nezavisne novine".

Izuzetak je, kako pojašnjava, da je stvarno dokazano da je, uslovno rečeno, neko od njih uradio nešto u određenom predmetu, a za to dobio novac ili neki drugi dar.

"Ali to je teško dokazati", ističe Dabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA