Velika potražnja za nekretninama, a cijene paprene: U BiH za kvadrat stana morate pripremiti 3 plate

 • BiH
 • 21. Apr 2024.

Zbog inflacionih šokova u prethodnom periodu i rasta cijena nekretnina prosječnom građaninu stan je sve teže kupiti. Stanje na tržištu nekretnina, pogotovo u poređenju prošle s 2022. godinom, gotovo je eksplodiralo.

Velika potražnja za nekretninama, a cijene paprene: U BiH za kvadrat stana morate pripremiti 3 plate
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je u četvrtom kvartalu prošle godine u BiH prosječna cijena u novogradnji iznosila 2.630 KM po kvadratnom metru. S druge strane, statistika pokazuje da rast plata ne prati prosječnu cijenu kvadrata. Prosječna plata koja je u decembru prošle godine iznosila 1.285 KM za pet godina je porasla za samo 343 KM, a kvadrat stana, odnosno njegova prosječna cijena u tom periodu, viša je za 879 KM! TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prije pet godina u Mostaru se stan od pedesetak kvadrata, prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, mogao kupiti za 100.000 KM, dok se trenutno za taj novac jedva može pronaći garsonijera.

Budući da se cijene kvadrata u novogradnji kreću od 3.800 do 4.000 KM u Mostaru, a u Sarajevu od 4.000 do 6.000 KM, u zavisnosti od lokacije, građanima s prosječnim primanjima, koja su trenutno 1.338 KM, trebaju, praktično, tri plate za kvadrat stana!

Iako je na tržištu nekretnina trenutno došlo do stagnacije, ipak, značajnije korekcije se ne očekuju. S jedne strane i dalje je prisutna velika potražnja za nekretninama, a, s druge, ponuda je prilično skromna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nova gradilišta

Kada je riječ o Sarajevu, prema riječima agenta za nekretnine Borisa Marića, definitivno postoje naznake o tome da će u narednom periodu doći do otvaranja gradilišta, odnosno izgradnje stambenih objekata, pogotovo na području Novog Sarajeva.

– To bi, definitivno, trebalo da utiče na to da u starogradnji dođe do blage korekcije cijena. Jer i u starogradnji cijene kvadrata nerijetko dostižu iznose i do 5.000 KM, naprimjer, u Centru i Starom Gradu – rekao nam je Marić.

Stagnacija zbog korone

Cijene kvadrata počele su rasti i dostizati dvocifrene brojke u 2019. godini.

– Činjenica je da je tada došlo do stagnacije i određenog pada usljed šoka uzrokovanog pandemijom koronavirusa, ali je u drugoj polovini 2020. godine uslijedio značajan rast koji je trajao sve do kraja prošle godine – naveo je Marić.

Cijena kvadrata prije pet godina u novogradnji u prosjeku koštala 1.751 KM, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

 • 11:00

  22°C
 • 14:00

  23°C
 • 17:00

  23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

317 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI