Šeranić: Preventivno djelovati i upotpuniti proces vakcinacije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je danas da su epidemije morbila i velikog kašlja u pojedinim područjima u Srpskoj nastale upravo zbog nevakcinacije, te naglasio da je vrlo važno upotpuniti cijeli program imunizacije i preventivno djelovati.

Šeranić: Preventivno djelovati i upotpuniti proces vakcinacije
FOTO: Srna

Šeranić je pozvao roditelje da djecu odvedu kod pedijatra ili u Centar za vakcinaciju, provjere status i vakcinišu ih. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je izjavio da se obilježavanjem Evropske sedmice imunizacije daje na značaju onome što je vrlo važno - prevenciji, kako ne bi došlo do razvoja određenih oboljenja, prije svega djece, pa i odraslih.

"Mislim da je veliki uspjeh za Republiku Srpsku to što smo učinili prošle godine, a to je da smo u okviru vakcinacije kao preporučenu uveli vakcinu protiv humanog papiloma virusa /HPV/. To je dalo mogućnost roditeljima, djeci i odraslima da se zaštite jedinom vakcinom koja sprečava razvoj karcinoma", rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da su planovi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske vezani za uvođenje vakcine protiv pneumokoka, što znači da postoji interesovanje roditelja i javnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je rekao da će Ministarstvo u ovoj godini zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Unicefom raditi elaborat uvođenja takve vrste vakcine da se vidi, prije svega, opravdanost takve vrste vakcine u zdravstvenom sistemu.

"Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu raditi na tome da bismo u zdravstveni sistem uvede još vakcina od interesa sa epidemiološkog aspekta", rekao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Bojan Đenić rekao je da je obuhvat vakcinacije djece u Srpskoj u prvoj godini 90 odsto, obuhat vakcinacije MRP vakcine u prvoj dozi 62 odsto, a u drugoj dozi 76 odsto, što je, kako je naglasio, daleko ispod kolektivnog imuniteta od 95 odsto.

"Upravo to sada i jeste razlog pojave epidemija morbila i velikog kašlja u Srpskoj", izjavio je Đenić novinarima pred početak stručnog skupa povodom Evropske sedmice imunizacije, kojem prisustvuju pedijatri, epidemiolozi i predstavnici zdravstenih ustanova koje su uključene u proces imunizacije u Republici Srpskoj.

Đenić je istakao da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivno učestvuje u Evropskoj sedmici imunizacije, te da i ove godine ukazuju na važnost imunizacije kao prevencije, te na važnost same vakcinacije.

On je istakao da su u Republici Srpskoj trenutno aktivne dvije epidemije - epidemija morbila, kojima je zaraženo 44 ljudi, te velikog kašlja, kojim su zaražena 133 lica.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj se vakcinacija vrši protiv 10 zaraznih bolesti, kao obavezan kalendar redovne vakcinacije.

"Pored toga imamo redovne i obavezne vakcinacije protiv zaraznih bolesti, kao što je hepatitis B, a prošle godine smo napravili velik iskorak i uveli vakcinu protiv HPV virusa, koja je besplatna za uzrast od devete do 14 godina", istakao je Đenić.

Đenić je rekao da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, a uz podršku Unicefaa i Svjetske zdravstvene organizacije obilježava ovu sedmicu imunizacije, te zahvalio za podršku.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da su datumi, poput Evropske sedmice imunizacije, jako važni za podsjećanje na značaj imunizacije i programa vakcinacije koje sprovodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Ovih dana smo intenzivno razgovarali i pravimo program i plan kako bismo dodatno napravili edukacije, ne samo za studente, već i za zdravstvene radnike i to u saradnji sa Institutom. Intenzivno zagovaramo i mislim da ćemo veoma brzo imati jedan program kojim će biti obuhvaćeni pedijatri, doktori porodične medicine i specijalisti drugih grana medicine kako bismo još jednom skenuli pažnju na značaj imunizacije", rekao je Škrbić.

Pedijatar Doma zdravlja iz Doboja Slaven Krajina smatra da je vakcina jedna od najvećih tekovina savremene medicine i jedno od najboljih dostignuća kojim se mogu na siguran način prevenirati mnogo teška oboljenja.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ za BiH Ervin Korman rekao je da se ove godine obilježava 50 godina proširenog programa za imunizaciju SZO, te podsjetio da, kada je počeo 1974. godine - nivo vakcinacije protiv morbila, zaušnjaka i rubele bio svega 10 odsto, dok je danas to prošireno i dostiglo je 90 odsto.

On je naveo da je u situaciji pandemije virusa korona došlo do pada nivoa vakcinacije i razvoja nepovjerenja među stanovništvom.

Predstavnik Kancelarije Unicefa za BiH, šef Sekcije za zdravlje u Unicefu za BiH Jela Aćimović rekla je da su djeca ugrožena zaraznim bolestima, te da su najosjetljivija populacija i najteže komplikacije zaraznih bolesti se dešavaju upravo kod njih.

"Da bismo omogućili da svako dijete dosegne svoj puni potencijal moramo iskoristiti ono što danas imamo da ih zaštitimo od zaraznih bolesti, a to je imunizacija", istakla je Aćimovićeva i napomenula da je vakcinacija ta koja čuva zdravlje.

Aćimovićeva je istakla da je pandemija virusa korona uticala da u cijelom svijetu dođe do blagog zanemarivanja procesa imunizacije djece, do pada obuhvata, ističući da je samo u evropskom regionu skoro dva miliona djece propustilo svoju dozu vakcine koju je trebalo da primi u periodu pandemije.

"Sada smo jednostavno u situaciji da moramo da vratimo imunizaciju na onaj nivo koji je neophodan, a to je obuhvat od 95 odsto", naglasila je Aćimovićeva.

Povodom Svjetske/evropske sedmice imunizacije, koja se ove godine obilježava od 22. do 26. aprila, Institut za javno zdrasvtvo Republike Srpske organizovao je stručni skup kojem prisustvuju pedijatri, epidemiolozi i predstavnici zdravstvenih ustanova koje su uključene u proces imunizacije u Republici Srpskoj.

Skupu prisustvuju i predstavnici regionalnih kancelarija SZO i Unicefa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA