Željka Cvijanović podnijela prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, tereti ga za tri krivična djela

 • BiH
 • 23. Apr 2024.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, saznaje Srpskainfo.

Željka Cvijanović podnijela prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, tereti ga za tri krivična djela
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER/N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prvi razlog za prijavu je to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja uz diretno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH.

-Obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN dana 5.4.2024. odbio je da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, od 3.4.2024. upućenog generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivično djelo napad na ustavni poredak iz odredbe člana 156. Krivičnog zakona BiH, krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz odredbe člana 145. stav 1 KZ BiH i krivičnio djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz odredaba člana 220. KZ BiH – navodi se u prijavi u koju je Srpskainfo imala uvid.

Da li ista sudbina čeka i Harisa Bašića, šefa misije BiH pri Savjetu Evrope, ukoliko se drzne da jednostrano i mimo stava nadležnih institucija glasa za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

 • 11:00

  20°C
 • 14:00

  23°C
 • 17:00

  24°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

26 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. May 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI