Tužilac traži ukidanje oslobađajuće presude Slavici Injac! Odbrana: “Optužba je diletantska"

Republički javni tužilac Goran Glamočanin zatražio je danas na žalbenom ročištu u Vrhovnom sudu RS da se ukine oslobađajuća prvostepena presuda bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac.

Tužilac traži ukidanje oslobađajuće presude Slavici Injac! Odbrana: “Optužba je diletantska"
FOTO: MONDO - SLAVEN PETKOVIĆ

Glamočanin je predložio i da se postupak vrati na novo suđenje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sa druge strane, branilac optužene, advokat Vlado Adamović, je zatražio da se žalba tužilaštva u cjelosti odbaci kao neosnovana, te potvrdi oslobađajuća presuda, uz opasku da ovaj predmet ima “političku pozadinu”.

Injac je optužena da je nesavjesnim poslovanjem propustila nadzor nad “Bobar bankom” koja je propala, a čime je pričinjena šteta od oko 122,5 miliona maraka.

Vijeću Vrhovnog suda RS se danas obratila i Injac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“S obzirom na obim sakrivanja i falsifikovanja dokumentacije i lažnih izvještaja, mi nismo imali nikakve šanse da uradimo nešto više u ovoj banci”, rekla je.

Tužilac Glamočanin je kazao da se njihova žalba bazira na tome da je u prvostepenoj presudi došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i netačno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te naveo kako tokom glavnog pretresa prvostepeni sud nije dozvolio izvođenje određenih dokaza, a u presudi nisu detaljno obrazloženi razlozi.

“Na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju donesena je pogrešna presuda”, kazao je Glamočanin.

Advokat Adamović je ocijenio da se ovdje radilo o kompleksnom predmetu za čije razumijevanje nije dovoljno samo poznavanje krivičnog prava, nego i bankarstva, finansija i drugog.

“Optužnica nije čak trebala ni biti potvrđena u odnosu na Injac. Čak ni u žalbi tužilaštvo ne razumije suštinu problema. Direktor Agencije za bankarstvo RS nije u obavezi da raskrinkava i kažnjava banke. To je amaterski i diletantski narativ”, istakao je Adamović.

On je naveo i kako je “Bobar banka” doživljavala kolaps, vodeći duplo knjigovodstvo i na taj način “varajući” Agenciju.

Naveo je i kako je je njegova klijentica unutar Agencije uvodila pravila koja se kasnije uvrštena u zakonske izmjene, te pohvaljena od MMF-a.

“Neko ko je trebao biti odlikovan, godinama sjedi na optuženičkoj klupi”, istakao je Adamović.

U prvostepenom postupku, Okružni sud Banjaluka je u januaru 2023. godine Injac oslobodio optužbe.

Injac se stavlja na teret da je od jula 2009. godine do novembra 2014. godine imala saznanja da "Bobar banka" posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a “Bobar banka” je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA