Izborni zakon Srpske u Vijeću naroda, Bošnjaci potežu veto

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usovjila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske, dostavljeni su Vijeću naroda Republike Srpske, gdje će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojem će odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.

Izborni zakon Srpske u Vijeću naroda, Bošnjaci potežu veto

"Mi ćemo održati sjednicu našeg kluba u Vijeću naroda RS i razmotriti sve zakone koje su nam dostavili. Ono što mogu prije kazati, jeste da pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju Izborni zakon, zato što nije u skladu sa Ustavom BiH i nije u skladu sa Izbornim zakonom koji je na nivou BiH", rekao je Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On kaže da Republika Srpska svojim zakonom ne može devalvirati zakone koji su doneseni na nivou države te da se radi o pokušaju da se razvlasti CIK, a eksplicitno je u Izbornom zakonu BiH definisano koja je uloga i nadležnost CIK-a.

"Prilikom izrade izmjene i dopune Izbornog zakona na nivou entiteta Republika Srpska, ukoliko se išlo u tom pravcu, držim da se moralo tijesno sarađivati sa CIKom BiH i vidjeti šta je neophodno izmijeniti, a šta ne bi trebalo dirati što ne bi bilo u skladu sa ustavom i zakonom", rekao je Osmanović.

Osim Izbornog zakona Republike Srpske, Osmanović kaže da bi mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakon o imunitetu Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Mislim da će se i oko toga voditi diskusija i moja je pretpostavka da ćemo u ova tri zakona pokrenuti veto", rekao je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 05:00

    15°C
  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 05. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI