Ptičiji grip otkriven u mlijeku u SAD

Čestice ptičjeg gripa pronađene su u uzorcima konzumnog mlijeka u SAD, saopšteno je iz Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ptičiji grip otkriven u mlijeku u SAD
FOTO: Depositphotos

"Virus je ranije otkriven u sirovom mlijeku. Iako će pasterizacija vjerovatno deaktivirati virus, ne očekuje se da će proces u potpunosti ukloniti prisustvo virusnih čestica", navodi se u saopštenju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nacionalna anketa FDA je dalje otkrila tragove ptičjeg gripa u "mlijeku oboljelih životinja, u sistemu za preradu i na policama", prenosi Srna.

"Do danas nismo vidjeli ništa što bi promijenilo našu procjenu da je komercijalno snabdijevanje mlijekom bezbjedno. Ukoliko se u procesu testiranja pronađe genetski materijal virusa, to ne znači da uzorak sadrži netaknut, zarazni patogen", ističe se u saopštenju.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede SAD objavilo je da je od ponedjeljka, 22. aprila, ptičji grip pronađen u 33 stada muznih krava u osam država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

List "Vašington post" piše da iako visokopatogena ptičja influenca cirkuliše više od 20 godina, njeno širenje na goveda izaziva uzbunu.

"Zabrinutost je što se pojavljuje u mnogo više uzoraka, što znači da je infekcija raširenija u krdima miječnih krava nego što smo mislili", rekao je neimenovani američki zvaničnik zadužen za javno zdravlje za "Vašington post".

Ministarstvo i FDA pozvali su potrošače da izbjegavaju da piju sirovo mlijeko kako se situacija razvija. Nadležni organi saopštili su da se dalji rezultati očekuju u narednim danima i sedmicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 02:00

    16°C
  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 05. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI