"Možda je prodato više od 20.000 djece" Slovenačka opozicija traži detaljnu istragu o slučajevima krađe beba

Opozicione stranke u Sloveniji podnijele su zahtjev za parlamentarnu istragu o potencijalnom učešću i odgovornosti javnih zvaničnika oko krađa beba u toj zemlji između 1965. i 1991. godine.

"Možda je prodato više od 20.000 djece" Slovenačka opozicija traži detaljnu istragu o slučajevima krađe beba
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U takozvanoj trgovini bebama, koja se događala uglavnom 1970-ih i 1980-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, više od 20.000 je možda prodato rekla je danas poslanica Slovenačke demokratske stranke (SDS) Alenka Jeraj. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je dodala da se sarađuje sa srpskim udruženjem na ovim slučajevima, govoreći o inicijativi njene SDS i stranke Nova Slovenija, prenosi STA

Slovenačko udruženje roditelja ukradene djece predstavilo je prošle godine ovaj problem parlamentarnoj Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake prilike uz prateću dokumentaciju, a ministarka unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar je tada obećala da će nadležne službe učiniti sve u njihovoj moći.

Jerajova je izjavila da nadležni nisu ništa uradili, navodeći da medicinsko osoblje koje se nalazi u više slučajeva krađe beba policijska istraga uopšte ne obuhvata, kao i da policija nije preuzela dokumentaciju od udruženja roditelja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Slovenački premijer Robert Golob je ranije ove nedjelje istakao da je 45 od 59 slučajeva u kojima se sumnja na krađu beba već zatvoreno.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA