Objavljena dugoročna prognoza za ljeto

Severe Weather Europe (SWE) objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto.

Objavljena dugoročna prognoza za ljeto

U njoj se analizira kakav će uticaj na vrijeme imati pomal iz El Niño faze u La Niñu. Prognoza ukazuje na dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod uticajem prelaza iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. Predviđa se da će se niz tlačnih valova i anomalija protezati od Sjeverne Amerike sve do Evrope, navodi SWE. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nad sjevernom hemisferom nadolazeći će mjeseci biti prelazni period između El Niña (topla faza) i La Niña (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Atmosferske promjene

Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u decembru, ali nagli pad temperatura počeo je početkom ove godine te se očekuje da će cijela regija tokom ljeta prijeći u negativan ciklus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Unjoj se analizira kakav će uticaj na vrijeme imati pomal iz El Niño faze u La Niñu. Prognoza ukazuje na dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod uticajem prelaza iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. Predviđa se da će se niz tlačnih valova i anomalija protezati od Sjeverne Amerike sve do Evrope, navodi SWE.

Nad sjevernom hemisferom nadolazeći će mjeseci biti prelazni period između El Niña (topla faza) i La Niña (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Atmosferske promjene

Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u decembru, ali nagli pad temperatura počeo je početkom ove godine te se očekuje da će cijela regija tokom ljeta prijeći u negativan ciklus.

AdReport this ad as:AnimatedOffensiveMisleading

Snažan podzemni hladni bazen glavni je preduslov za slom El Niña. Uz pomoć pasata i okeanskih struja, te se podzemne anomalije kreću od zapada prema istoku, da bi na kraju izašle na površinu preko istočnog Pacifika.

Najnovija analiza temperatura podzemnih okeana u Pacifiku ukazuje na hladnu anomaliju diljem tropskog Pacifika, što dovodi do hlađenja površinske temperature okeana. U posljednja dva mjeseca uočeno je brzo raspadanje toplog bazena ispod površine.

Podpovršinsko hlađenje okeana

SWE navodi da slijedi vrlo hladni ciklus u kasno ljeto 2024., a koji će trajati do 2025. Područje hladnih okeanskih anomalija širit će se cijelim tropskim Pacifikom do ljeta 2024. Događaj ove razine dovoljno je jak da ima značajan atmosferski odgovor tokom jeseni i zime 2024. i 2025. godine.

Svi ovi obrasci ukazuju na to da je El Niño u padu ali će biti potrebno neko vrijeme da atmosfera odgovori na ove okeanske promjene. Iz tog će razloga ljeto 2024. biti usred prelaznog perioda iz jedne faze u drugu, stvarajući neke neobične anomalije u procesu.

Kako bi pojasnili što nas čeka, SWE je pregledao podatke iz nekoliko godina koje su imale sličan prijelaz iz zimskog El Niña u ljetni La Niña.

Temperaturna anomalija za ovaj prelazni obrazac pokazuje temperature iznad normale u većem dijelu središnjih i istočnih Sjedinjenih Američkih država i južne Kanade. Ali nad Evropom zapravo možemo vidjeti trend nižih temperatura od normalnih.

Dugoročna prognoza za ljeto

SWE se osvrnuo na periode meteorološkog ljeta. Modeli predviđanja ukazuju na veću tendenciju toplinskih valova iznad juga SAD-a sve do sjevernih dijelova i gornjeg Srednjeg zapada. Drugo takvo područje je iznad južnih dijelova Evrope.

Gledajući pobliže uzorak površinske temperature iznad Evrope, vidimo da je vrijeme toplije od uobičajenog na velikom dijelu kontinenta. Najjače anomalije i tendencije toplinskih valova su nad središnjim i južnim dijelovima kontinenta, prenosi N1.

Dugotrajne vrućine mogle bi zahvatiti jug SAD-a, s toplinskim valovima koji se šire ravnicama prema sjeveru i prema gornjem srednjem zapadu. Kanada će takođe biti toplija u većem dijelu zemlje.

Što se tiče oborina, u kopnenoj Evropi se očekuju uglavnom sušniji uslovi, a više oborina predviđa se nad sjevernim krajevima, opet zbog nižeg tlaka i nestabilnijeg vremena na zapadnim vjetrovima.

Prema drugom modelu, onog iz Meteorološkog kabineta Ujedinjenog Kraljevstva (UKMO), vidi se glavna tendencija toplinskog vala više prema istoku i sjeveru Evrope. Zapadni su dijelovi još uvijek pod toplim anomalijama, ali obrazac tlaka održava anomalije nižima.

Prognoza oborina pokazuje normalne do suše uslove nad krajnjim zapadnim i južnim dijelovima Evrope. Više oborina predviđa se u krajnjim sjevernim krajevima. Središnji dijelovi prikazani su s nešto povećanim potencijalom padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA