U FBiH usvojen nacrt zakona kojim će biti uvedena neradna nedjelja u trgovinama

  • BiH
  • 25. Apr 2024.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim bi se uvela neradna nedjelja u trgovinama.

U FBiH usvojen nacrt zakona kojim će biti uvedena neradna nedjelja u trgovinama
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, i dalje je duga procedura do njegovog usvajanja. Potrebno je da ga usvoji Dom naroda, potom ide u javnu raspravu koja će trajati 60 dana, a onda zakon ide u amandmansku proceduru u oba doma. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca podsjeća da je ovaj zakon predložen od sindikata, ali da Udruženje nije imalo ništa protiv njega.

"Oni navode da će to uticati na uslove rada radnika. Mislimo da taj zakon neće donijeti štetu poslodavcima, da neće imati neke negativne efekte, a koliko će biti pozitivnih efekata, još ne znamo", kazao je Smailbegović.

Ministar trgovine Amir Hasičević (NS) naglasio je da su do ovog prijedloga došli u razgovoru sa sindikatima i poslodavcima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovdje se samo radi o neradnoj nedjelji u trgovinama na malo, ne tretiraju se njome radnička prava. Ovaj zakon ne znači zabranu, nego predlažemo radno vrijeme trgovačkih subjekata od ponedjeljka do subote", naglasio je Hasičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 05:00

    12°C
  • 08:00

    13°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

105 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

320 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 04. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI