Bijeljina: Smanjen broj krivičnih djela za 22 odsto

Broj krivičnih djela smanjen je za 22 odsto na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina tokom prva tri mjeseca, u odnosu na isti period lani, izjavio je zamjenik načelnika Uprave Jovica Vasilić.

Bijeljina: Smanjen broj krivičnih djela za 22 odsto
FOTO: Srna

"Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela je 90 odsto", rekao je Vasilić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni tromjesečni rezultati rada Policijske uprave Bijeljina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, od početka godine do aprila nije bilo poginulih u saobraćajnim nezgodama, a broj udesa manji je za 15 odsto.

"U ovom periodu nismo imali evidentirane pojave ni prolaske migranata kroz područje u nadležnosti naše Policijske uprave", naveo je Vasilić.

On je apelovao na građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima tokom proljetnih radova na uređenju imanja, da uoči predstojećih praznika ne voze pod dejstvom alkohola i da ne zloupotrebljavaju oružje ili pirotehnička sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelnik sektora kriminalističke policije Srđan Gajić naveo je da za protekla tri mjeseca tužilaštvima prijavljeno 180 izvršilaca krivičnih djela, među kojima je pet maloljetnika.

"Evidentirana su dva krivična djela protiv polnog integriteta, polno uznemiravanje i zloupotreba fotografije i video-zapisa polno eksplicitnog sadržaja", rekao je Gajić novinarima.

On je rekao da su krivična djela opšteg kriminaliteta u opadanju za 27 odsto u odnosu na uporedni period, a imovinska krivična djela za 15 odsto.

"Evidentirano je 36 slučajeva u vezi sa zloupotrebom droga, od čega devet krivičnih djela i 27 prekršaja, a oduzeto je 60 grama kokaina, šest grama amfetamina, 5,35 kilograma marihuane, 51 komad medicinske droge, 270 stabljika marihuane i 60 komada sjemenki kanabisa", naveo je Gajić.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 18 krivičnih djela i prijavljeno 12 lica, a najčešće je riječ o zloupotrebi službenog položaja.

Načelnik sektora policije Igor Kapikul rekao je da je tokom tromjesečnog perioda evidentirano 129 slučajeva narušavanja javnog reda, među 157 izvršilaca je 20 žena, dok je 39 lica povratnika u izvršenju prekršaja.

"U strukturi prekršaja najveći broj se odnosi na tuču i fizički napad gdje imamo evidentirana 53 prekršaja, što je manje za 17 odsto u odnosu na izvještajni period prošle godine, potom vrijeđanje 43 prekršaja, svađa, vriska, nepristojno ponašanje 29 prekršaja, te ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo 14 prekršaja", naveo je Kapikul.

On je dodao da su osnovni uzroci narušavanja javnog reda i mira međukomšijska i slična netrpeljivost, bahato i drsko ponašanje, uticaj alkohola i sticanje materijalne koristi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 11:00

    17°C
  • 14:00

    21°C
  • 17:00

    24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

135 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

321 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 05. May 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI