Kiberohondrija: Kad internet postane izvor anksioznosti

U današnjem dobu digitalne tehnologije, gdje su informacije dostupne na dlanu, sve je češća pojava "kiberohondrije" - stanja u kojem pojedinci prekomjerno pretražuju simptome bolesti na internetu, što može dovesti do nepotrebnog anksioznog stanja i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Kiberohondrija: Kad internet postane izvor anksioznosti
FOTO: Depositphotos

Kao specijalista psihijatrije, želim vam približiti ovaj fenomen i ukazati na moguće načine kako se nositi s njim. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šta je kiberohondrija?

Kiberohondrija je oblik anksioznosti povezan s prekomjernim korišćenjem interneta za pretraživanje informacija koje se tiču zdravlja, posebno simptoma bolesti. Osobe koje pate od kiberohondrije često misle da imaju ozbiljne zdravstvene probleme, zasnovane na sadržajima koje pročitaju na internetu, bez obzira na stvarne medicinske dijagnoze.

Kiberohondrija može imati ozbiljan negativan uticaj na život pojedinca, dovodeći do anksioznosti, stresa, poremećaja spavanja, pa čak i do izolacije, jer osobe počinju izbjegavati socijalne interakcije iz straha da ne dobiju neku bolest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Imao sam pacijenta, za potrebe ovog teksta nazvaćemo ga Tomo, koji je svakodnevno provodio sate pretražujući simptome različitih, često ozbiljnih bolesti. Uprkos brojnim ljekarskim pregledima koji nisu pokazali prisustvo tih bolesti, Tomo nije mogao prestati s pretraživanjem, što je dovelo do ozbiljne anksioznosti. Kroz terapiju smo radili na tehnikama smanjenja anksioznosti i postavljanju zdravih granica u korišćenju interneta.

Kao što je rekao Bil Gejts, osnivač i vlasnik „Mikrosoft“ korporacije: "Internet je postao gradski trg za globalno selo sutrašnjice." 

Nažalost, taj isti trg ponekad može biti izvor nerealnih strahova i anksioznosti kad se koristi nekritički. Nadam se da će ovaj tekst pomoći u razumijevanju šta je kiberohondrija i potaknuti vas da razmislite o svojim navikama pretraživanja zdravstvenih informacija na internetu. Važno je biti informisan, ali isto tako i zadržati kritički stav prema informacijama koje nalazimo onlajn i uvijek se konsultovati sa stručnjakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

21°

  • 20:00

    19°C
  • 23:00

    18°C
  • 02:00

    16°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 05. May 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI