Drma se fotelja predsjednici EK: Makron ruši Ursulu fon der Lajen

Francuski predsjednik Emanuel Makron želi da smjeni predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i trenutno sa drugim liderima EU razmatra opcije u tom smislu, javila je novinska agencija "Blumberg", pozivajući se na izvore.

Drma se fotelja predsjednici EK: Makron ruši Ursulu fon der Lajen
FOTO: Depositphotos

"Zadatak predsjednika Komisije je da brani opšti interes i prema tome ne smije biti previše politizovan, što baš nije bio slučaj sa odlazećom Komisijom", rekao je ranije Makron. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Makron je u kontaktu sa drugim liderima EU koji bi mogli da zamijene Fon der Lajenovu, a posebno se tu ističu bivši italijanski premijer Mario Dragi, koji je i predsjednik Evropske centralne banke.

Izvori u Briselu, uključujući one u kabinetu Fon der Lajenove, rekli su da nije jasno da li Makron zaista želi da je smijeni ili samo pokušava da izvrši pritisak kako bi od nje dobijao ustupke u budućnosti.

Fon der Lajenova je i dalje izraziti favorit na predstojećim izborima, s obzirom na činjenicu da je ona glavni kandidat Evropske narodne partije /EPP/ desnog centra, koja ima najviše mjesta u Evropskom parlamentu i očekuje se da će dodatno ojačati pozicije tokom izbora u junu. Međutim, kandidat kojeg predloži EPP i dalje zahtijeva podršku apsolutne većine u parlamentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Položaj Fon der Lajenov narušen je višestrukim skandalima visokog profila, od kojih je posljednji izbio ranije ovog mjeseca kada se našla na udaru kritika zbog toga što je njemačkom poslaniku u Evropskom parlamentu Markusu Piperu dala unosan posao "specijalnog savjetnika", sa platom od 17.000 evra mjesečno.

"Ovo imenovanje izazvalo je pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti procesa nominovanja unutar bloka", navedeno je u zajedničkoj žalbi više visokorangiranih zvaničnika, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i komesara Tjerija Bretona, upućenoj Fon der Lajenovoj.

Komisija je, međutim, odbacila optužbe, navodeći da "ima puno povjerenje u činjenicu da se proces odvijao u potpunom skladu sa procedurama". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 02:00

    13°C
  • 05:00

    13°C
  • 08:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

320 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 04. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI