U BiH "cvjeta" nelegalna internet trgovina: Za dva mjeseca oduzeta odjeća i obuća vrijedna nešto više od 800.000 KM

  • BiH
  • 26. Apr 2024.

Zakon o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH još se nalazi u formi nacrta, a on bi, između ostalog, trebao dodatno regulisati oblast online trgovine.

U BiH "cvjeta" nelegalna internet trgovina: Za dva mjeseca oduzeta odjeća i obuća vrijedna nešto više od 800.000 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Trenutno je ova oblast u našoj državi neuređena te nelegalna trgovina “cvjeta” pred očima države. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Putem web stranica, ali i društvenih mreža, moguće je kupiti skoro sve – od najobičnijih perlica za izradu narkvica do bijele tehnike.

Preuzimanje robe zavisi od toga iz kojeg grada u BiH naručujete pa je tako moguće robu preuzeti lično ili putem pošte.

S obzirom na to da se radi o trgovini “na crno”, kupac nije zaštićen te mu niko ne garantuje da će se unutar paketa naći baš onaj proizvod koji je vidio na fotografiji pa naručio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sve silne stranice za prodaju vide, naravno, i vršioci raznih dužnosti, ali i inspekcija, iako njihova reakcija izostaje.

Oni uvijek ističu da građani sa ilegalnih stranica naručuju na vlastitu odgovornost, dok se istovremeno lista prevarenih kupaca širi.

Roba, nova i polovna, uglavnom se nabavlja iz inostranstva. O tome koliko je odjeće i obuće oduzeto u proteklom periodu svjedoče i podaci ome svjedoče i podaci Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Samo u januaru i februaru 2024. godine vrijednost oduzetog tekstila iznosila je 579.423 KM, a obuće 320.350KM.

Kada je riječ o 2023. godini vrijednost oduzetog tekstila iznosila je 2.852.909 KM. U istom vremenskom periodu oduzeta je vrijednost obuće u iznosu od 352.710 KM, a bijele tehnike u vrijednosti 23.775 KM.

Iz Poreske uprave BiH su rekli da postupajući po prijavama koje dostavljaju građani, a koje se odnose na nezakonito obavljanje online trgovine, Poreska uprava FBiH provodi obavještajno-istražne radnje na utvrđivanju identiteta osoba koje se bave internet trgovinom.

-Ukoliko lica nisu registrovana za obavljanje navedene djelatnosti (trgovina na malo putem pošte ili interneta, šifra djelatnosti 47.91), prikupljaju se dodatni podaci u vezi sa obimom ostvarenog prometa, te se vrše inspekcijski nadzori – objasnili su nam.

Legalni internetski prodavači registrovani kao pravna lica te u bankama imaju otvorene račune. Zakonom su obavezani da prilikom svake prodaje izdaju fiskalni račun.

Raniji podaci su pokazali da se na evropskim granicama zaplijeni 56 posto falsifikovanih proizvoda koji su bili predmet trgovine na internetu, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

25°

  • 17:00

    25°C
  • 20:00

    22°C
  • 23:00

    17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 06. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI