Sonja Karadžić Jovičević: Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je Srni da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

Sonja Karadžić Jovičević: Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje
FOTO: Arhiva

-Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti - upozorila je Jovićevićeva. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako je zatvorski ljekar prije 15 dana konstatovao da su pregled i dijagnostika specijaliste neophodni u što kraćem roku, kaže ona, do toga nije došlo.

Jovićevićeva je rekla da su dobili potvrdu da su nadležni oficiri i uprava zatvora, kao i Rezidualni mehanizam i predsjedavajuća sudija Gati Santana upoznati o situaciji.

-Nedostatak bilo kakve reakcije i pomaka ukazuje da pri jasnom kršenju ljudskih prava, a posebno prava na medicinsku pomoć, više ne može biti riječi o neobaviještenosti i da se radi o apsolutno svjesnom nepostojanju namjere da se uradi bilo šta po tom pitanju - naglasila je Jovičevićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jovičevićeva je ranije rekla da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA