Projekat „Identitetske veze”: Prvi susret đaka iz Ljubljane i Gornjeg Dragaljevca

Ove godine Osnovna škola "Stevan Nemanja" iz Donjeg Dragaljevca uzela je učešće u najmasovnijoj priredbi jugoistočnog dijela Evrope - Kros RTS. Projekat “Identitetske veze” realizuje se između učenika Srpske dopunske škole u LJubljani i učenika ove semberske škole.

Projekat „Identitetske veze”: Prvi susret đaka iz Ljubljane i Gornjeg Dragaljevca

Prvi susret učenika iz Osnovne škole „Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu i Srpske dopunske škole u Ljubljani (koja djeluje unutar OŠ „Martin Krpan”) održana su 22. aprila 2024. godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Učenici iz Ljubljane, među kojima su bili Oliver, Daniel, Anastasija, Tijana, Tanja, Saša, Žan Mark, Teodor i Dražen, te iz Gornjeg Dragaljevca: Gavrilo, Stefan, Branko, Anđela, Vanja, Helena, Đurđina, Gordana, Milijana i Marijana, pridružili su se razgovoru putem interneta.

Prvo su se predstavili izgovarajući svoje ime i izražaj koji počinje istim slovom kao i ime. Zatim su iznijeli dva istinita tvrdnje i jednu laž o sebi, a zadatak druge grupe bilo je da identifikuje koja tvrdnja nije tačna. Nastavnici Dane Jovičić i Jelena Stefanović su takođe sudjelovali u aktivnostima. Nakon prvobitne stidljivosti, atmosfera se opustila uz mnogo smijeha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Učenici su potom ukratko predstavili svoje škole, primijetivši da su udaljeni 465 km.

Za razliku od škole „Stevan Nemanja” koja postoji već 170 godina, OŠ „Martin Krpan” je prošle godine proslavila četrdesetogodišnjicu postojanja.  

Razgovor je nastavljen pitanjima đaka iz Gornjeg Dragaljevca: Koju muziku slušate? Koje društvene mreže koristite? Koje sportove najviše volite? Koliko padeža imate?... Učenici iz Ljubljane su na ista pitanja odgovorili, primjećujući mnogo sličnosti između njihovih grupa.

Tokom susreta, učenici iz Ljubljane su naučili nove riječi iz srpskog jezika, poput „šifonjer”, „pendžer”, „tandrčak”... dok su učenici iz Gornjeg Dragaljevca naučili slovenačke izraze poput „svinčnik”, „šiljček”, „radirka”... i da se na slovenskom jeziku „žuto” kaže „rumena”. Takođe, učenici iz Gornjeg Dragaljevca su imali priliku da vide najpoznatije turističke atrakcije u Ljubljani (Prešernov trg, Zmajev most, Ljubljanska tvrđava, Tromostovlje) i da čuju slovensku himnu „Zdravicu”, koju je napisao Prešern.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA