Poziv na javnu tribinu u Bijeljini “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice”

Javna tribina “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice” održaće se u velikoj sali Centra za kulturu Semberija, Bijeljina u nedelju, 28.04.2024. godine sa početkom u 13 sati.

Poziv na javnu tribinu u Bijeljini “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice”

Iza problema geoloških istraživanja odnosno eksploatacije litijuma ili bilo koje druge kritične mineralne sirovine krije se jedan mnogo dublji problem, a tiče se života i generalno opstanka prirode i ljudi u rudarskim krajevima. Iz ovoga se razvila snažna ekološka i društvena svijest o posljedicama trajnog zagađenja pitkih voda, obradivog zemljišta i vazduha, kako zabrinutog pojedinca, tako i cjelokupnih ugroženih zajednica. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Da li može jedan rudnik da donese prosperitet i ekonomski razvoj? Ako da, kome?

- Da li imamo prava da svom potomstvu ostavimo razoreno zemljište, zagađenu vodu, zemlju i zagađen vazduh?

- Da li rudarstvo uopšte može biti zeleno i održivo? Šta zapravo znači istraživanje i eksploatacija litijuma za naša prirodna dobra – vode, zemljište, vazduh?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Da li postoji bolji način razvoja regiona Majevice od rudnika litijuma? Način koji neće podrazumijevati ugrožavanje stanovništva Lopara, susjednih opština i na kraju krajeva cjelokupne regije SI BiH kao i susjedne Srbije?

- Kako možemo mi građani/ke učestvovati u razvoju vlastitih zajednica u pravcu očuvanja našeg zdravlja, prirodnih dobara, naše tradicije i kulturne baštine, umjesto razaranja, raseljavanja i zagađenja koje nosi rudarenje?

"Na ova i druga važna pitanja pokušaćemo dobiti odgovore na javnoj tribini. Ovo su pitanja kojima se svi moramo posvetiti i tražiti održiva rješenja za sve nas i za budućnost naših potomaka", poručili su organizatori tribine, Ekološko udruženje Eko-put Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA