Izborni zakon BiH u “ćorsokaku”: Rokovi ističu, a partneri na nivou BiH se i dalje nadaju dogovoru

  • BiH
  • 27. Apr 2024.

Iako je rok koji su lideri stranaka na nivou BiH zacrtali o pitanju izmjena Izbornog zakona istekao, na njihovim adresama ne otpisuju šansu da bi idućih dana, ipak, moglo doći do dogovora o jednom od najvažnijih zakona zemlje.

Izborni zakon BiH u “ćorsokaku”: Rokovi ističu, a partneri na nivou BiH se i dalje nadaju dogovoru
FOTO: BRANKA SOLDO / FENA

Na sastanku lidera SNSD, HDZ BiH i “Trojke”, koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u Parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

To se nije desilo, a u petak se oglasio samo predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je rekao da se i dalje nada domaćem rješenju kada je u pitanju Izborni zakon BiH te da će u narednih desetak dana na Savjetu ministara biti prijedlog koji je već u proceduri.

– To je jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, Centralnu izbornu komisiju, Predsjedništvo i vidjećemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Savjetu ministara – poručio je Čović iz Mostara.

On je dodao da je dogovor između partnera iz vlasti na posljednjem sastanku u Sarajevu da se u Parlamentu BiH što skorije usvoje ta rješenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi onome što svi želimo, a to je da domaćim snagama svi donosimo rješenja. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više niko ništa ne mora nametati u BiH te da izbore pripremamo na način kako smo to već dogovorili – naveo je Čović.

Šansa dogovoru

Dodao je da je zaprimio Izborni zakon koji je pripremila “Trojka”, ali da on neće biti razmatran.

U SNSDu nisu otkrivali mnogo, ali su jasno poručili da daju šansu dogovoru o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

– Naša neposredna prošlost je dokazala da smo mi spremni na različite dogovore, ali isto tako smo bili spremni da razvalimo gotove i usaglašene situacije. Prema tome, nama treba konsolidacija pristupa ka konstruktivnim rješenjima i ako se stranke iz FBiH budu zadržale na tom stavu spremni smo da radimo – rekla je Glasu delegat SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Narodna skupština Republike Srpske prošle sedmice usvojila je Izborni zakon RS i to zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Mladen Ilić rekao je Glasu nakon usvajanja Izbornog zakona RS da će sudbina tog akta  ponajviše zavisiti od dogovora koalicionih partnera na nivou BiH.

– Ako ne dođe do dogovora Republika Srpska ima dalji put o pitanju Izbornog zakona, a to je da lokalne izbore organizuje po svom zakonu – poručio je Ilić.

MIŠLJENJE

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je da su završene konsultacije o pitanju Izbornog zakona BiH, čiji su predlagač te da je u fazi pribavljanje potrebnih mišljenja. – Samo zakon koji dođe od Savjeta ministara može doživjeti uspjeh. Teoretski, postoji mogućnost da ovaj zakon bude pred ministrima na idućoj sjednici – poručio je Bunoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 02:00

    16°C
  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    14°C
Kiša
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

163 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI