UGLJEVIK PROSLAVIO VRBICU: Lazarice prizvale napredak, plodnost i blagostanje (FOTO)

Najmlađi ansambli Kulturno-umjetničkog društva "Rudar" iz Ugljevika prodefilovali su danas na Lazarevu subotu ulicama Ugljevika.

UGLJEVIK PROSLAVIO VRBICU: Lazarice prizvale napredak, plodnost i blagostanje (FOTO)

Dječaci i djevojčice, obučeni u narodne nošnje i uz pjesmu i igru ispred zgrade lokalne uprave dočarali su dio atmosfere ovog praznika koji se obiljeźava sedmicu uoči Vaskrsa. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Njihova posjeta simbolizuje proljeće, kada se priroda budi a tradicionalnim narodnim igrama Lazarice prizivaju napredak, plodnost i blagostanje.

Ispred zgrade opštine Ugljevik dočekao ih je načelnik Vasilije Perić sa saradnicima i darovao Lazarice kako i dolikuje domaćinu po starom srpskom običaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Našu vjeru pravoslavnu, našeg Hrista, volimo i ljubimo svim srcem jer je dosta praznika u našoj crkvi posvećeno baš mališanima-rekao je Perić.

Radost i sreća na dječijim licima, naglasio je Perić, su ono čemu teži i kao čovjek ali i kao čelnik Ugljevika  i zbog čega se bori za sve bolje uslove života i rada posebno najmlađih sugrađana.

-I kroz vjeru, tradiciju i običaje dajemo sve što možemo da život svakog dječaka i djevojčice budu u znaku sreće, radosti, ljubavi i mira-rekao je Perić.

Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, u srpskom narodu poznata je još i kao Vrbica, jer je tada Hrist ušao u Jerusalim, gdje su ga dočekala djeca.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedjeljne liturgije, na Cvijeti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Vrbove grane, koje se potom dijele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 20:00

    16°C
  • 23:00

    14°C
  • 02:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 09. May 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI