Poreska uprava zbog zastare otpisala 152 miliona KM duga

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini poreskim dužnicima 181,3 miliona KM potraživanja, a najviše, čak 151,9 miliona KM, otpisano je zbog zastare.

Poreska uprava zbog zastare otpisala 152 miliona KM duga
FOTO: Capital.ba

U revizorskom izvještaju Poreske uprave RS navedeno je da je lani otpisano ukupno 181,3 miliona KM potraživanja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored nenaplativih, značajan je dio i otpisanih stečajnih potraživanja. Po ovom osnovu otpisano je 25,5 miliona KM.

Poreska uprava je po službenoj dužnosti otpisala i 3,9 miliona KM potraživanja iz likvidacionih postupaka.

„Rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja Poreska uprava donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno“, piše u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Inače, u prošloj godini je po svim započetim stečajnim postupcima naplaćeno 2,3 miliona KM, dok je po svim započetim postupcima likvidacije naplaćeno je 11.070 КM.

U izvještaju je navedeno i da je lani pokrenuto 88.457 postupaka prinudne naplate zbog duga od 226,9 miliona КM te da su podnesena 423 prijedloga za uknjižbu hipoteke na nepokretnoj imovini poreskih dužnika.

„Iz postupaka prinudne naplate naplaćeno je ukupno 69,4 miliona KM. Naplata je izvršena gotovinskim sredstvima (69.384.842 КM), prodajom pokretne imovine (5.400 КM), prodajom nekretnina (51.152 КM) i multilateralnom kompenzacijom (8.881 КM)“, piše u izvještaju.

Ukupan dug za koji su pokrenuti postupci prinudne naplate na kraju prošle godine iznosio je 484,8 miliona КM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA