Negativna stopa prirodnog priraštaja u RS više od 20 godina

U Republici Srpskoj je u prošloj godini rođeno 9.309 djece, a umrlo je 13.508 ljudi, dok je stopa prirodnog priraštaja imala negativnu vrijednosti od 3,7, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Negativna stopa prirodnog priraštaja u RS više od 20 godina

U odnosu na 2022. godinu broj živorođenih veći je za 191, a broj umrlih manji za 2.755.

Od 2002. godine prirodni priraštaj Republike Srpske je negativan, a kontinuitet pada ukazuje na sve veći broj umrlih, a manji broj živorođenih.

Prosječna dob majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila je 28,1 godinu, odnosno 0,4 godine više nego u 2022. godini.

Višegodišnji podaci pokazuju da žene odgađaju rađanje djece i da se prosječna dob majki prilikom rađanja djece povećava.

Prema posljednjem raspoloživom podatku Evrostata za 2022. godinu, ukupna prosječna dob majke pri rođenju djeteta u EU iznosila je 31,1 godinu.

Od ukupnog broja živorođene djece, oko 78,9 odsto rodi se u dobi majki od 25 do 39 godina.

U prošloj godini je zabilježena najviša stopa ukupnog fertiliteta, posmatrajući period od 2003. godine, od kada se računa ova stopa.

Stopa ukupnog fertiliteta, odnosno broj živorođene djece po jednoj ženi, u prošloj godini iznosila je 1,45, dok je najniža stopa ukupnog fertiliteta, u posmatranom periodu, zabilježena 2011. godine kada je iznosila 1,27.

U Republici Srpskoj procenat živorođene vanbračne djece u ukupnom broju živorođenih iznosio je 17,5 odsto i u odnosu na prethodnu godinu je povećan za 2,5 odsto.

Od ukupnog broja živorođene vanbračne djece, 93,2 odsto njihovih roditelja živi zajedno.

Prosječna dob muškaraca koji su umrli u prošloj godini iznosila je 72 godine, a za žene 78 godina.

U odnosu na 2022. godinu, prosječna dob preminulih muškaraca je u blagom padu, dok je kod žena u blagom porastu.

Od ukupnog broja preminulih, svako šesto lice je bilo mlađe od 65 godina.

Vodeći uzrok smrti u Republici Srpskoj bile su bolesti krvotoka, gdje od ukupnog broja umrlih od ovih bolesti žene čine 54 odsto.

Naredni uzrok smrtnosti su tumori od kojih je umrlo 58,6 odsto muškaraca i 41,4 odsto žena.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA