Egić: Vlada Srpske nastavlja sa mjerama za unapređenje položaja radnika

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je da će Vlada Srpske nastaviti da donosi mjere koje će uticati na unapređenje položaja radnika, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje plata.

Egić: Vlada Srpske nastavlja sa mjerama za unapređenje položaja radnika

Egić je, u izjavi Srni povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, naglasio da Republika Srpska sa svojom malom ekonomijom uspijeva da u globalnim turbulentnim vremenima održi stabilnost i obezbijedi rast plata i broja zaposlenih. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je napomenuo da je krajem prošle godine najniža plata porasla sa 700 na 900 KM i da se Vlada Republike Srpske na ovu odluku odlučila nakon što nije postignuta saglasnost na Ekonomsko-socijalnom savjetu.

"Ovo je najveće povećanje najniže plate u zadnjih desetak i više godina, a sve s ciljem poboljšanja statusa radnika i njihovog kvaliteta života", rekao je Egić.

On je istakao da nema negativnih efekata ovog povećanja, a na šta su upozoravali poslodavci, te je dodao da će biti nastavljene analize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, prosječna neto plata u martu ove godine iznosila je 1.394 KM.

"Namjera Vlade Republike Srpske jeste da iščezne siva ekonomija, da se smanji ili eliminiše isplata dijela zarade u koverti, što je u određenoj mjeri postignuto i o tome brinu nadležni kontrolni organi", istakao je Egić.

On je naveo da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi oko 58.000 lica, a da ih je u istom periodu lani bilo više od 62.000.

"Imamo konstantan trend smanjenja broja nezaposlenih. U skladu sa sprovođenjem Akcionog plana zapošljavanja 2023-2025. godine, prošle godine smo imali nekoliko programa koji su dali efekte. Zaključno sa 29. februarom, zaposleno je 1.749 lica po programima za zapošljavanje iz prošle godine", naglasio je Egić.

On je naveo da se radilo na realizaciji programa zapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je usmjereno deset miliona KM, te na mjeri vraćanja poreza i doprinosa za šta izdvojeno pet miliona KM, kao i na program zapošljavanja Roma za šta je izdvojeno 63.000 KM.

Resorni ministar čestitao je Međunarodni praznik rada svim radnicima u Republici Srpskoj, te poručio da će Ministarstvo i Vlada Srpske u saradnji sa poslodavcima i sindikatom nastaviti da radi u interesu radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA